NASLOVNA / HOT / Titov Mercedes se prodaje za čak 3 miliona evra

Titov Mercedes se prodaje za čak 3 miliona evra

titov-automobil

Nekada su se u njemu vozili predsednici država i njihove supruge. Uz Tita, naravno. Danas se u ovom „mercedes-bencu pulman 600 landaulet“ može voziti svako ko za to zadovoljstvo može izdvojiti oko tri miliona evra. Opšte je poznato da je Josip Broz Tito voleo automobile i da je pozamašan broj ekskluzivnih primeraka raznih marki služio kao Maršalovo prevozno sredstvo. Možda najupečatljiviji su brojni „mercedesi 600“, od kojih su najatraktivniji bili kabrioleti, odnosno landauleti, što je naziv za modele koji su samo delimično prekriveni platnenim krovom.

U vlasništvu SFRJ bila su dva takva primerka, od ukupno 59 napravljenih. Kuriozitet je to što spadaju u veoma retku grupu od svega devet ikada napravljenih landauleta sa šestora vrata.

titov-automobil-2

Nažalost, ovaj primerak je prodat još davne 1989. godine. Proizveden je 1971. godine, a u periodu posle Titove smrti do trenutka prodaje korišćen je na Brionima za potrebe prevoza veoma važnih zvanica sa pulskog aerodroma do rezidencije.

Uprava Briona je u najvećoj tajnosti prodala ovaj primerak „mercedesa 600“ sa serijskim brojem 001854 inostranom kupcu i od tada je promenio nekoliko vlasnika, odnosno kolekcionara. Uskoro bi ponovo trebalo da dobije novog vlasnika. Za prodaju se pobrinula aukcijska kuća „Tom Hartli JNR“, a nezvanična informacija je da će početna cena aukcije biti nešto malo manja od tri miliona evra.

Inače, primerak sa serijskim brojem 001854 pokreće benzinac zapremine 6.332 kubna centimetra, ima automatski menjač, a do sada je ukupno prešao 27.378 kilometara.

Izvor: RTS

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply