17/07/2024 11:49:55 AM
NASLOVNA / VESTI / Tesla u kvartalnom gubitku od čak 702 miliona dolara

Tesla u kvartalnom gubitku od čak 702 miliona dolara

Ilon Mask je investitorima i javnosti predstavio najnovije poslovne rezultate Tesle, koji nisu sasvim u skladu s očekivanjima.

Novitec Tesla Model X

Poslednja dva kvartala, podsetimo, ova kompanija je krenula s nešto većim isporukama vozila, pogotovo najtraženijeg Modela 3, i shodno tome je zabeležila pozitivne finansijske rezultate. Krajem januara Mask je optimistično najavljivao da bi cela 2019. trebalo da bude u znaku bar minimalne kvartalne dobiti, ali već s prvim kvartalom ova priča je pala u vodu.

Naime, finansijski pokazatelji Tesle za prva tri meseca 2019. otkrivaju da je u tom periodu kompanija izgubila čak 702 miliona dolara, uz prihode od 4,54 milijarde umesto očekivanih 5,2 milijarde dolara.

Ovo je četvrti najveći kvartalni gubitak od 2010. godine, odnosno otkako se deonicama Tesle trguje na berzi. Iz proizvodnih pogona je u protekla tri meseca izašlo samo 63.000 vozila, što je značajno niže od rezultata poslednja dva kvartala 2018. godine (83.500 i 90.700).

Osnovni razlog za ovako loše rezultate više nije “pakao proizvodnje” koji su u Tesli iskusili prošle godine, već je povećavanjem proizvodnih kapaciteta došlo do velikih logističkih problema u isporuci automobila do kupaca. Mask sada najavljuje da će i drugo tromesečje ove godine Tesla zaključiti s gubitkom, ali nešto manjim. Najavio je i proizvodnju između 90 i 100 hiljada vozila, kao i povratak “u plus” u trećem kvartalu, kada će se videti puni uticaj povećanja isporuka i smanjenja troškova.

Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply