NASLOVNA / KONCEPTI / Sono Sion

Sono Sion

Sono-Sion-1

Sono Motors je predstavio svoj prototip električnog i solarnog automobila, prvog svetskog vozila koje se napaja na solarnu energiju, a predviđen je za serijsku proizvodnju. Očekuje se da će isporuke početi 2019. godine.

Integrisane solarne ćelije (njih 330) na Sion-ovoj karoseriji proizvodiće dovoljno električne energije da dodaju oko 18 milja opsega po danu, uz naravno energiju koja dolazi iz 30kWh baterije i koja obezbeđuje 100 km autonomije.

Iako tehnički rečeno nije u potpunosti solarni automobil, ipak je nešto najbliže tom izrazu za sada. Razvijen je od strane mladih preduzetnika iz Minhena koji su se zalagali za veću nezavisnost od tradicionalnih fosilnih goriva. Laurin, Navina i Jona proveli su tri godine razvijajući, gradeći i testirajući prototip Sion-a u Laurininoj garaži.

Sono-Sion-2

Prošlog jula pokrenuli su kompaniju Sono Motors, uz kampanju za prikupljanje sredstava za proizvodnju nekoliko prototipa za sajmove automobila i testiranja. Kampanja je bila uspešna, zaradili su preko 600.000 evra i dobili preko 1100 ponuda za vozila.

Prvenstveno su imali zamisao da Sion nude u dve varijante, model Urban koji bi koštao 12.000 evra i imao bateriju od 14.4kWh sa autonomijom 50-60 milja, i Extender model sa cenom od 16.000 evra i baterijom od 30 kWh, sa autonomijom oko 110-120 milja. Međutim prošle nedelje doneta je odluka da se samo proizvodi Extender model iz prostog razloga što je potražnja bila mala, upravo zbog male autonomije.

Sono-Sion-3

Takođe, novi model imaće samo 5 sedišta umesto 6 koja su bila u planu, da bi se smanjili troškovi proizvodnje.
Konačna cifra u dolarima trebalo bi da iznosi oko 23.000.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply