NASLOVNA / VESTI / Savremeni vidovi krađe automobila – kompjuterom

Savremeni vidovi krađe automobila – kompjuterom

kradja-automobila-kompjuterom

Krađa automobila u današnje vreme, po svemu sudeći postaje posao ne toliko spretnih lopovima koji koriste ruke, nego dobro komjuterski potkovanim hakera, koji bez po muke uz pomoć računara potpuno bežično mogu da preuzmu komandu nad automobilom.

 

Da bi ova priča imala smisla, dvojica softverskih inžinjera, Čarls Miler i Kris Valasek, napravili su studiju u kojoj su pokazali kako se na više načina može ukrasti automobil, ili se preuzeti komanda nad njegovim kompjuterom, a da uopšte i ne priđete automobilu.

 

Njihov način “krađe” se ne ogleda u otvaranju komandne table za koju se kači lap-top, već su se oni fokusirali kako na bežičan način možete komandovati gasom, kočnicama, farovima, volanom, bravom, sirenom i svim ostalim funkcijama automobila.

 

Postoje različiti načini na koje se može hakovati automobil bežičnim putem. Jedan od najlakših je preko Bluetooth sistema, preko wi-fi konekcije, mobilnog telefona, bežičnog paljenja i kodiranog ključa. Čak i sistem koji obaveštava vozača o pritisku u njegovim gumama može, zbog radio signala koje šalje u procesor, biti sigurnosni rizik.

 

Pomenuti inžinjeri su sastavili spisak automobila koji se najlakše i najteže “obijaju” kompjuterom. Kao najpouzdaniji pokazali su se Dodge Viper, Audi A8 i Honda Accord, modeli iz 2014. Sa druge strane najlakše je ući u sledeća vozila: Jeep Cherokee, Cadillac Escalade i Infiniti Q50.

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply