NASLOVNA / VESTI / Saobraćajke: Pravilo dve sekunde spasava živote

Saobraćajke: Pravilo dve sekunde spasava živote

Saobraćajke-Pravilo-dve-sekunde-1

Pročitajte savete stručnjaka, zapamtite ih i primenjujte.

Tokom leta i sezone odmora i putovanja, svakodnevno smo svedoci strašnih saobraćajnih nesreća.

Samo tokom prethodnog vikenda dogodile su se dve saobraćajne nesreće na auto-putu Beograd-Niš, gde su poginule dve osobe, a devet je povređeno.

Kako da se ta crna statistika smanji?

“Svaka greška u saobraćaju vrlo skupo košta i ukoliko pogrešimo, rizikujemo da poginemo, ostanemo invalidi ili budemo 10 godina u zatvoru”, rekao je za RTS Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

“Moramo da shvatimo da možemo da stradamo i tuđom greškom, neophodno je da vežemo pojas, da vežemo pojaseve i na zadnjem sedištu”, objasnio je Okanović i upozorio vozače koji se kreću levom, preticajnom trakom da se ne približavaju previše vozilu koje se nalazi ispred njih.

“Ukoliko želite da preteknete, uključite levi migavac, držite bezbedno odstojanje, a to je najmanje polovina od brzine kojom se krećete. I vratite se u srednju traku kada izvršite preticanje.”

Okanović je objasnio i da ukoliko se, na primer, vozilo kreće brzinom od 120 kilometara na sat, najmanje odstojanje treba da bude 60 metara.

“Za one koji imaju problem da to procene, postoji i pravilo ‘dve sekunde’: vozilo ispred vas će proći pored nekog objekta, saobraćajnog znaka. Treba da prođu bar dve sekunde da i vi prođete pored tog znaka”, kaže Okanović.

Izvor: Mondo.rs

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply