NASLOVNA / VESTI / Saobraćajka sa zaprežnim kolima na Beogradskom mostu

Saobraćajka sa zaprežnim kolima na Beogradskom mostu

most k

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u sredu oko 7.30 h na Mostu na Adi u smeru ka Novom Beogradu tri osobe su povređene, od kojih jedna teže. Prema prvim informacijama, u saobraćajnom udesu učestvovala su dva automobila i zaprežno vozilo, javio je RTS. Iako uzrok nezgode za sada nije zvanično utvrđen, u oči odmah upada da je u saobraćajki učestvovalo jedno zaprežno vozilo.

Zakon o bezbednosti saobraćaja koji je trenutno na snazi u Srbiji ne zabranjuje izričito kretanje zaprežnih vozila u gradu, već na osnovu Člana 157. regulisanje saobraćaja ove vrste vozila prepušta organima lokalne samouprave. U skladu sa tim, Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda doneo je 2012. godine Rešenje o saobraćaju teretnih i zaprežnih vozila kroz Beograd.

U ovom dokumentu precizirano je da se “zabranjuje kretanje zaprežnih vozila na teritoriji grada Beograda, osim na putevima u zonama poljoprivrednih površina” (Član 11). Most na Adi svakako ne spada u “zonu poljoprivrednih površina”, pa je u tom smislu jasno da zapežnom vozilu nije mesto na ovoj saobraćajnici. Druga je stvar što se takva vozila svakodnevno nekažnjeno kreću ovim mostom, ali i ostalim delovima grada.

Međutim, zaprežna vozila nisu jedini problem kad je reč o Mostu na Adi. Mnogi čitaoci u komentarima na vest o nesreći primetili su da vozači na ovom mostu masovno ne poštuju ograničenje brzine.

Neki od njih to čine svesno, jer se ne obaziru na saobraćajne propise, dok druge zavara širok, ravan put, sa kvalitetnom asfaltnom podlogom i relativno malom gustinom saobraćaja, pa nije retkost da već na polovini mosta dostignu brzinu od 90-100 km/h, što je praktično dvostruko više od zakonskog ograničenja.

Ne ulazeći u to ko je u ovom slučaju izazvao nesreću, kao vozači ne možemo da utičemo na to da li će se na ulicama kretati konjske zaprege ili ne, ali možemo da budemo oprezniji i usporimo kada naiđemo na zaprežno vozilo tamo gde mu nije mesto. Na taj način, sprečićemo moguću nezgodu i sačuvati svoje i tuđe živote.
Sa druge strane, organi zaduženi za kontrolu učesnika u saobraćaju trebalo bi da spreče kretanje konjskih zaprega na beogradskim mostovima.

Izvor: B92.net

Foto: screenshot / RTS

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply