19/04/2024 11:08:06 PM
NASLOVNA / VESTI / Rigorozne promene: Trajno oduzimanje VOZILA za vozače u pijanom stanju!

Rigorozne promene: Trajno oduzimanje VOZILA za vozače u pijanom stanju!

pijano-stanje-alkohol

Vožnja u pijanom stanju može da bude veoma opasna, shodno tome zakon će morati da se menja kako bi 100% svih vozača koji izlaze na ulicu u pijanom stanju shvatili ozbiljnost problema.

Predlaže se trajno oduzimanje dozvola pa čak i zaplena automobila, a vozilo će se tretirati kao predmet kojim je izvršeno krivično delo. Spuštanje granice za vožnju u alkoholisanom stanju, kazneni bodovi i visoke novčane kazne za pijanstvo za volanom nisu doneli očekivane rezultate kada je bezbednost na putevima u pitanju. Zato država planira da pooštri mere i uključi ih u najavljene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS).

Među najdrastičnijim rešenjima, koja će možda uskoro važiti na našim putevima, jeste trajno oduzimanje dozvole, pa čak i automobila. Stručnjaci su saglasni da su ove dve “pretnje” veoma bitne kako bismo smanjili broj alkoholisanih vozača, nesreća i stradalih u saobraćaju. U pripremi su izmene ZOBS-a, a usvajanje je najavljeno za kraj 2014. godine.

“Agencija za bezbednost saobraćaja od samog početka radi na ovom pravnom aktu, a mnoge od najavljenih mera smo i ranije želeli da unesemo, ali javno mnjenje nije bilo pripremljeno”, kaže direktor Agencije, Krsto Lipovac.

“Poseban osvrt biće na povratnike, kažnjavanje i edukaciju. I sada postoji jedan poprilično savremen zakon u tom pogledu, jer su i vrlo niske doze alkohola zabranjene”, objašnjava Lipovac.

“S druge strane, prvobitna ideja da se za najozbiljnija pijanstva ide u zatvor zamenjena je visokom novčanom kaznom, što nikako nije dobro. Mislim da je za takve slučajeve bitno da postoji kazna zatvora”, kaže on.
Lipovac smatra da trajno eleminisanje pijanih vozača iz saobraćaja može da bude izuzetno efikasna mera. Kao dobar primer spominje se Nemačka, u kojoj ako se vozač uhvati sa većom količinom alkohola, nadležni organi odmah traže da se on podvrgne lečenju.

“U toj situaciji on potpisuje sa državom ugovor da narednih šest meseci neće uopšte piti alkohol i da u svakom trenutku mogu da ga testiraju bez obzira na to da li vozi ili ne”, objašnjava Lipovac.

“To podseća na doping kontrolu sportista. U bilo kom trenutku, bilo gde mogu da ih pozovu nadležne službe i zatraže testiranje. To je zaista napredan metod i pokušaćemo da neke od tih instrumenata ugradimo u zakon.”

Lipovac kaže da uvek postoje oni vozači kojima oduzimanje dozvole ništa ne menja, jer oni bez obzira na sve nastavljaju da sedaju za volan. Za takve ljude mera bi trebalo da bude oduzimanje vozila, ali uz napomenu takvi slučajevi čine izuzetno mali procenat.

Tvorci zakona objašnjavaju da će se vozilo tretirati kao predmet kojim je izvršeno krivično delo. Takva kaznena politika prvi put je sprovedena u Americi i dala je dobre rezultate.

Kako to rade drugi?
U Engleskoj, Švedskoj i Norveškoj uveden je sistem privremenog i trajnog oduzimanja dozvole i kontrole vozača sa alko-bravama. Oni kojima je privremeno oduzeta dozvola nakon vraćanja moraju da uvedu alko-bravu u automobil.

Ovaj sistem funkcioniše tako što pre svakog paljenja motora vozač mora da se testira na alkohol i ako nije pio motor može da se startuje. U suprotnom brava se blokira na određeno vreme. U slučaju da je vozaču dodeljena alko-brava, a policija zaustavi automobil bez nje, vozačka se trajno oduzima.

Nulta tolerancija
Kada je reč o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, jedna od najdrastičnija novina biće da vozači ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, jedan od vodećih ljudi u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama ZOBS-a.

Aku bude usvojena, ova izmena će svakako izazvati polemike u javnosti. Do sada je nulta tolerancija bila predviđena samo za profesionalne vozače, ali profesor Vujanić kaže da nema razloga da bilo ko pije kada vozi.

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply