NASLOVNA / HOT / Radnici u Fiat Srbija na odsustvu do 7. marta

Radnici u Fiat Srbija na odsustvu do 7. marta

Oko 3.000 zaposlenih u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCAS) juče je poslato na plaćeno odsustvo na kojem će, zbog nedostatka posla u fabrici, biti do ponedeljka, 7. marta. Iako se radi o prvom ozbiljnijem ovogodišnjem zastoju proizvodnje svih verzija “fijata 500L” u FCA Srbija, radnici te kompanije sve su zabrinutiji, i to ne samo zbog toga što tokom prinudnih odmora primaju po 65 odsto od redovnih plata, no još više, reklo bi se, što i dalje nema nikakvih najava o proizvodnji novog modela u kragujevačkoj fabrici, u kojoj, voljom Vlade Srbije, ne funkcionišu ni organi upravljanja.

Fiat 500L će se izvoziti u Kazahstan?

Nema informacija o novom modelu, ali ni novih tržišta za već postojeći model “500L”, zbog čega radnici već otvoreno strahuju za budućnost fabrike. Premijer Aleksandar Vučić nedavno je u Kragujevcu ocenio da su neozbiljne i neodgovorne najave moguće izlazne strategije Fijata iz Srbije, ali ništa ne preduzima da barem profunkcioniše Nadzorni odbor fabrike. Naprotiv, prošla su dva meseca otkad je ustanovljeno da kandidat države za predsedavajućeg tog organa upravljanja ne može da bude na toj funkciji, jer bi bio u sukobu interesa, a Vlada ne predlaže nikoga drugog za to mesto, usled čega je rad Nadzornog odbora fabrike blokiran. Pozivamo premijera da, ako ne može sam da predsedava i tim organom, napokon predloži nekoga ko bi mogao da bude na toj funkciji, i time odblokira rad organa upravljanja – kaže za naš list predsednik sindikata u FCA Srbija Zoran Marković.

Alesio Leonardi je novi direktor fabrike Fiat u Srbiji

Inače, kompanija FCA Srbija je da bi podstakla tražnju Fijatovih modela na domaćem tržištu, prekjuče pokrenula novu akciju zamene starih automobila za nove, u kojoj se, na primer, model “fijat 500L pop” može nabaviti po ceni od 9.900 evra, pod uslovom da kupac u zamenu (reciklažu) ponudi vozilo starije od deset godina. Osim fijata 500L, na akciji su i model panda, koja uz reciklažu košta 7.990 evra, zatim punto, koji se prodaje za 8.990 evra, fijat 500 po ceni od 9.490 evra, kao i SUV model fijat 500X čija početna cena uz recikliranje starog vozila iznosi 14.490 evra.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply