NASLOVNA / HOT / Radnici FAP-a stupili u štrajk glađu

Radnici FAP-a stupili u štrajk glađu

Radnici Fabrike automobila Priboj (FAP) započeli su danas štrajk glađu do ispunjenja zahteva, očekujući da u fabrici ostane da radi svih 650 radnika, kao i da im se isplate zaostale zarade i da im se poveže staž, rekao je za Tanjug predsednik štrajkačkog odbora FAP-a Miroslav Mršević. U međuvremenu iz Ministarstva privrede poručuju da su spremni i otvoreni za nove razgovore o bilo kom pitanju o kome bi predstavnici FAP-a hteli da razgovaraju, tvrdeći da radnici prtaktično “kucaju na otvorena vrata” jer je, kako kažu, na jučerašnjem višesatnom sastanku u Ministarstvu sa predstavnicima pribojskog FAP-a, postignuta saglasnost o većini zahteva koji su predstavnici radnika izneli.

FAP ide u stecaj?

I dok Mršević navodi da su i jučerašnji, ali i prekjučerašnji sastanci bili “neorganizovani, jer se išlo s teme na temu, a bez konkretnih rešenja”, u saopštenju Minikstarstva privrede navodi se da je saglasnost postignuta kad je u pitanju povezivanje radnog staža i overa zdravstvenih knjižica, a da su predstavnici FAP-a razumeli predočene mogućnosti države u vezi s isplatom zarada.

Takođe, kako se navodi, postignuta je saglasnost i prihvaćen predlog za smenu menadžmenta preduzeća i konstatovano da se u narednih sedam dana usaglasi predlog o novom rukovodstvu.

Dogovoren je i sastanak s predstavnicima Ministarstva odbrane početkom naredne sedmice, kako bi se sagledali zahtevi i mogućnosti Vojske Srbije, koja će dati doprinos u očuvanju delatnosti i neophodnog broja radnih mesta u FAP-u.

Ministarstvo privrede predložilo je da se kroz sve procese i probleme zajedno prolazi i da se zajedno rešavaju, kroz međusobno razumevanje i podršku, kako bi se našlo najbolje rešenje koje je održivo, sveobuhvatno i od kog će Priboj imati koristi.

“Na žalost, i pored svega navedenog, deo radnika se opredelio za štrajk glađu i na taj način doveo u pitanje sve napore koji se zajedno ulažu da se problem prevaziđe”, konstatuje se u saopštenju.

U Ministarstvu privrede zato smatraju da su želje i potrebe radnika za sigurnim poslom na mestu, te da se rešenja moraju tražiti i prepoznati u zakonskim okvirima, reformskom kursu Vlade Srbije i, pre svega, ekonomski održivim principima.

FAP ide u stecaj?

Mršević, međutim, u izjavi Tanjugu, tvrdi da je radnicima iz vlade poručeno da ne mogu očekivati da svih 650 radnika nastavi da radi, kao i da socijalni program za one koji ostanu bez posla ne može biti bolji, nego za sva ostala preduzeća u restrukturiranju.

“Mi kažemo da time nismo zadovoljni, jer je ovde to više puta odbijeno i tražimo primenu Zakona o radu”, rekao je Mršević i naglasio da će radnici da štrajkuju glađu do ispunjenja zahteva.

Prema njegovim rečima, oni će prekinuti štrajk ukoliko im vlada ispuni zahteve ili će privremeno da prekinu protest u slučaju da vlada postavi profesionalni menadžment, i to kako bi “tim ljudima dali vremena da reše problem”.

Mršević inače kaže i da radnike preko posrednika, predsednika opštine, zovu u Vladu Srbije, ali tvrdi da nije definisano o čemu bi se razgovaralo, gde bi eventualno bile tačke popuštanja, ili tačke oko kojih bi se mogli složiti.

FAP ide u stecaj?

Kao ključni problem i dalje vidi zahtev da na radnim mestima ostane svih 650 ljudi, jer, kako kaže, vlada tome ne može da udovolji, pa sada ostaju pitanja šta će biti sa radnicima i ko određuje tu razliku.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply