NASLOVNA / VESTI / Prosečan kupac novog automobila u Francuskoj ima 55 godina

Prosečan kupac novog automobila u Francuskoj ima 55 godina

Prosečna starost kupca novog automobila u Francuskoj je 55,3 godine, što je za pet godina više nego 2005. godine, pokazala je nedavna anketa poslovnog dnevnika Eko. Prosečna starost kupca novog automobila u Francuskoj 2005. bila je 49,7 godina, a 1991. godine 43,7 godina.

citroen_c4_2015_1

Razlog rasta prosečne starosti kupca novih vozila u Francukoj nije samo finansijska kriza već i demografsko starenje stnovništva. Mladi od 18-35 godina predstavljaju 20 odsto francuske populacije, koji su gotovo isključeni iz kupovine novih automobila. Do novog automobila dolazi osam odsto populacije od 26 do 35 godina životne dobi, a tek tri odsto su oni mlađi od 25 godina.

ovako_bi_mogao_da_izgleda_citroen_c3_1

Kako je pokazala anketa, što je luksuzniji automobil to je veća i starosna granica kupaca. Prosek godina kupaca Sitroenovih modela u Francuskoj prelalazi granicu od 60 godina, Pežoovih 58 godina, Renoovih 56 godina, a Dačijinih 55 godina. Modele automobila „seat“ i „mini“ kupuju mlađi od 50 godina, tačnije u proseku oni sa 49. Prosečna cena novih automobila u poslednjih 20 godina je porasla 22 odsto od 2006, čime se, između ostalog objašnjava zašto Francuzi tek pred penziju kupuju novi auto.

U studiji se navodi da je jedan od razloga što mladi ne kupuju nove automobile, i to što dizajn modela nije prilagođen potrebama mladih odnosno vožnji po gradu, zbog čega su oni najčešće korisnici usluga Autoliba ili Blablakar, platformi za iznajmljivanje takozvanog linijskog taksija.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply