NASLOVNA / VESTI / Programeri koji su hakovali Jeep Cherokee sada rade za Uber

Programeri koji su hakovali Jeep Cherokee sada rade za Uber

Pre mesec dana udarna vest je bila da je moguće preuzeti daljinsku kontrolu na novim Jeep Cherookee, zbog ozbiljnih propusta u dizajniranju zabavnog sistema. Časopis Wired je tim povodom napravio poseban intervju sa dvojcom hakera, koji su demonstrirali uživo svoje umeće. Ne samo da su palili i glasili brisače ili pojačavali klimu, već su u jednom trenutku i onemogućili rad kočnica u potpunosti. Nakon ovog priloga FiatChrysler je odmah izdao saopštenje za javnost, i nadogradnju koja bi trebalo da bar privremeno onemogući ovakvu vrstu pristupa. Ali to nije bio kraj njihovim mukama, jer je zbog ovog propusta FCI kažnjen sa 105 miliona dolara. A “dinamični duo” je opet u žiži javnosti, pre svega zbog novog zaposlenja.

Charlie Miller (right) a security researcher at Twitter, and Chris Valasek (left), director of Vehicle Security Research at IOActive, have exposed the security vulnerabilities in automobiles by hacking into cars remotely, controlling the cars' various controls from the radio volume to the brakes. Photographed on Wednesday, July 1, 2015 in Ladue, Mo. (Photo © Whitney Curtis for WIRED.com)

Charlie Miller (radio za Twitter) i Chris Valasek (sigurnosni stručnjak u kompaniji IOActive) su odnedavno počeli da rade za Uber, jednu od najkotroverznijih kompanija na svetu. Uber je rešio da im ponudi pozicije u delu firme koja se bavi zaštitom sadašnjih i budućih automobila od hakera. Njihovo novo radno mesto će se nalaziti u Pitsburgu, u centru koji se bavi autonomnim automobilima. S obzirom na nedavna događanja sigurni smo da će najveća pretnja ovom vidu transporta upravo doći od hakera, jer će autonomni automobili morati nekako da komuniciraju sa centralom, i samim tim će biti otvoreni za razne vrste zlonamernih napada. Sa druge strane ova informacija pokazuje gde Uber vidi svoju budućnost.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …