NASLOVNA / HOT / Prodaja polovnjaka: Cena diktira broj pregleda oglasa

Prodaja polovnjaka: Cena diktira broj pregleda oglasa

Kada postavljate oglas za prodaju automobila, naravno da želite da ga prodate po što višoj ceni. Pritom se vodite logikom da će potencijalni kupac pokušati cenkanjem da spusti cenu.

Zato vi preventivno dodate još nekoliko stotina evra, kako biste se nakon cenkanja našli upravo na onoj ceni koju ste u startu želeli. Da li se ovakav pristup isplati?

Naravno da sve zavisi od stanja vašeg automobila i novca koji ste uložili u njega, ali pokušaćemo da damo odgovor na osnovu statistike našeg sajta.

Pogledajte Grafikon 1 i odmah ćete uočiti da najviše pregleda imaju oglasi za automobile sa cenom osetno nižom od prosečne cene tog modela i verzije na sajtu.

Na primer, automobili sam cenom manjom za 20% od prosečne imaju 30.000 pregleda dnevno, oni sa prosečnom cenom oko 16.000, dok oni sa cenom 30% višom od prosečne imaju samo 13.000 pregleda dnevno.

Najviše pregleda imaju automobili sa cenom nižom za 30 i više odsto u odnosu na prosečnu cenu, čak 45.000 pregleda dnevno, što je skoro tri puta više od automobila sa cenom iznad prosečne.

Ipak, ako poredimo one sa prosečnom cenom i sve ostale sa cenom iznad prosečne, primetićemo da nema ozbiljnijeg pada u broju pregleda, što pomalo iznenađuje.

Grafikon 1

Pregled_oglasa1

Da bi ovaj zaključak bio još upečatljiviji, bacimo pogleda na Grafikon 2, u kojem vidimo broj oglasa za prodaju automobila u zavisnosti od toga koliko njihova cena odstupa od prosečne cene za taj model i verziju.

Grafikon 2

Pregled_oglasa2

Dakle, vidimo da se najveći broj automobila oglašava na sajtu upravo po cenama koje su desetak odsto niže ili više od prosečne cene za taj model i verziju.

Zanimljiv je i podatak da je, prema našoj statistici, u poslednja tri meseca 75% automobila prodato po nižoj ceni u odnosu na cenu iz oglasa, a ostatak po fiksnoj ceni. Očigledno je da ima dosta cenkanja.

Zaključak

Šta se može zaključiti na osnovu predstavljene statistike? Na prvom mestu, jasno je da stavljanjem što niže cene u odnosu na prosečnu možete drastično da povećate broj pregleda svog oglasa i to do čak do 2-3 puta.

Zato je važno, ako koristite tu taktiku, da pre postavljanja oglasa pregledate cene sličnih vozila na sajtu. Pošto stavljate nižu cenu, možete i da insistirate na tome da je cena fiksna. Naravno, ovo je veoma kompleksna problematika i sigurno zavisi od mnogih faktora, kao što su na primer:

Cena vozila – nije isto cenkati se za 200 evra kod auta od 1.000 i od 15.000 evra

Stanje vozila – ako je auto u odličnom stanju, imate dobru poziciju da stavite fiksnu cenu, ali ako na njemu ima nešto da se popravlja, kupac uvek može da vas „forsira“ na temu dodatnih ulaganja

Marka i model – kada prodajete VW i Audi, obično nemate veliki problem sa kupcima koji žele drastično da spuste cenu. Međutim, ako prodajete starijeg „francuza“ ili „korejanca“, situacija se ozbiljno menja

Treba imati u vidu i da mnogi potencijalni kupci ignorišu stavku „fiksna cena“, već ipak počnu da se cenkaju, čak i kad im telefonom kažete da nema spuštanja cene. Tu je i vreme prodaje – možda ćete na kraju izvući dobru cenu, ali ćete prodavati auto godinu dana.​

Sa druge strane, ako ste kupac, ne ograničavajte se samo na jeftina vozila, tj. na oglase sa niskom cenom. Možda ćete upravo vi naleteti na prodavca koji dugo pokušava da proda svoj auto po višoj ceni, iznenada zbog određenih razloga odluči da je ozbiljno spusti tokom cenkanja.

Izvor: Polovniautomobili/strong>

PROČITAJ I OVO!

kineska g klasa mercedes

Kineska G klasa košta 6000 evra

Sviđa vam se otmeni Mercedes G klase, ali nemate 166.000 evra za ispunjenje sna? Ne …

Leave a Reply