NASLOVNA / VESTI / Prodaja novih automobila u Ukrajini upola manja

Prodaja novih automobila u Ukrajini upola manja

Prodaja novih automobila u Ukrajini je prepolovljena prošle godine, skliznuvši na nivoe koji su poslednji put viđeni krajem 90-ih godina prošlog veka. U Ukrajini je prošle godine prodato 46.400 novih lakih vozila, a za ovu godinu se predviđa samo blagi oporavak, navodi se u izveštaju ukrajinske grupacije Autokonsalting, prenosi agencija Frans pres.

Test: Audi A4 2016

„Prodaja novih automobila je pala za skoro 50 odsto u 2015. godini ili da budemo precizniji za 49,7 odsto. Lošiji podaci su jedino registrovani 1997. i 1998. godine“, izjavio je direktor „Autokonsaltinga“ Oleg Meljnickij.

Razlog ovakvog pada je, prema ocenama analitičara, oštra deprecijacija ukrajinske valute grivne, što je ugrozilo ličnu potrošnju i gurnulo veliki broj ljudi u siromaštvo. Stabilnija valuta i transparentniji zakon bi, kako tvrdi Meljnickij, mogli da pomognu povećanju obima prodaje u 2016. godini za deset odsto.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Nemački BMW je, kako se navodi u izveštaju, bio jedini proizvođač automobila koji je prošle godine registrovao rekordan rast prodaje u Ukrajini, a japanska Tojota je takođe predvodila na tržištu, uprkos padu prodaje od 50,4 odsto u odnosu na 2014. godinu.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply