25/05/2020 11:53:01 AM
NASLOVNA / VESTI / Prodaja automobila u EU veća za 13,7 odsto u novembru

Prodaja automobila u EU veća za 13,7 odsto u novembru

Prodaja automobila u Evropskoj uniji skočila je 13,7 odsto u novembru, a skandalom pogođeni Folksvagen zabeležio je usporeniji rast prodaje od svega 4,1 odsto. Iako je VW ostao evropski lider po obimu prodaje, zabeležio je najmanji mesečni rast među svim kompanijama, pokazuju podaci Evropske asocijacije proizvođača automobila (EAMA), a prenosi agencija Frans pres.

VW trpi posledice najveće afere u svojoj istoriji od septembra 2015, kada je priznao da je u 11 miliona automobila širom sveta ugradio softver za lažiranje vrednosti izduvnih gasova na laboratorijskim testiranjima.

Test: Audi A4 2016

Skandal je izazvao turbulencije u automobilskim sektorima širom sveta, a postojala su i strahovanja da će se odraziti na celokupnu nemačku privredu.

Procenjuje se da će skandal koštati kompaniju desetine milijardi evra u vidu izdataka za popravke automobila, sudskih troškova i kompezacija za kupce. VW je prošle nedelje saopštio da je globalna prodaja svih 12 njegovih brendova u novembru pala za 2,2 odsto, jer je skandal u vezi sa “štimovanjem” nivoa izduvnih gasova pogodio tražnju za automobilima kompanije.

Porsche ostvario rekord - 200.000 vozila u jednoj godini

Iako je prodaja nemačke kompanije u EU porasla u novembru, njen tržišni udeo pao je na 24,3 sa 26,6 odsto iz istog meseca lane.

U 11 meseci zaključno sa novembrom, registracija novih automobila u EU porasla je 8,7 odsto na 12,6 miliona vozila, čime je već nadmašen broj vozila prodatih u 2014. Međutim, 1,08 miliona vozila prodatih u novembru i dalje je manje u odnosu na obim od preko 1,2 miliona koliko je prodato istog meseca 2006. i 2007, pre izbijanja globalne ekonomske krize, navodi EAMA.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply