NASLOVNA / VESTI / Po svemu sudeći do 2025. General motors će imati samo četiri platforme

Po svemu sudeći do 2025. General motors će imati samo četiri platforme

general-motors

E sad jedna od udarnih vesti- Dženeral motors trenutno koristi čak 26 različitih platformi za proizvodnju velikog broja modela vozila, međutim sa novim izvršnim direktorom Meri Barom, američki auto gigant najavljuje da će do 2025, ovaj broj mogao da se spusti na samo 4 osnovne platforme.

Bara je ovu informaciju otkrila ovih dana, a insistira se na izrazu osnovne platforme, jer će modeli poput “ševrolet korvete” i velikih pikapova i nakon 2025 zadržati svoje specijalen platforme. Ovakva strategija bi GM-u trebalo da uštedi novac na komponentama, ali i da ubrza sveukupnu proizvodnju. Slične poteze su već povukli evropski velikani BMW grupa, Fijat-Krajsler grupacija, Mercedes, Reno-Nisan, Folksvagen, kao i japanska Tojota i američki Ford.

Iako i dalje nije u detalje objašnjeno po kojim segmentima će biti podeljene četiri platforme, veruje se da bi mogla da postoji jedna za subkompakte i kompakte(D2XX); druga za veće automobile sa prednjim pogonom i krosovere(E2XX); jedna za modele sa zadnjim pogonom i jedna za velike pikapove i kamionete sa zadnjim pogonom(K2XX).

Naravno, transformacija će DM koštati milijarde, ali su dugoročni proračuni pozitivni. Kao savršen primer ove filozofije se navodi Folksvagen grupa koja planira da izgradi skoro 8 miliona vozila baziranih samo na “MQB” platformi.

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply