12/06/2024 11:39:22 PM
NASLOVNA / VESTI / “Lisice” uspešno pomažu Parking Servisu

“Lisice” uspešno pomažu Parking Servisu

Od kad je počeo “Parking servis” da upotrebljava “lisice za automobile” na vozilima sa stranim registrarskim tablicama čiji vlasnici duguju za parkiranje u zoniranim delovima Beograda. 

 

150094482053ba52f3c8f9a026883696_640x42785
tanjug foto

Parking servis je prvog dana aprila započeo primenu nove strategije u borbi sa neplatišama koji voze automobile sa stranim tablicama. Nakon stavljanja lisica, vozač u roku od 24 sata ima mogućnost da izmiri obaveze nastale do tog datuma.

Ako to ne uradi, blokirani automobil odnosi se paukom na plac Parking servisa odakle vozilo ne može da se preuzme dok se ne izmire sve obaveze. Uslov da se uklone lisice jeste da dužnik plati ceo dug za dnevne karte, dok se montaža i demontaža lisica ne naplaćuje.

O dosadašnjim rezultatima akcije razgovarali smo sa Dejanom Nerandžićem, iz Parking servisa.

Na koliko automobila stranih registarskih tablica su do sada postavljene “lisice”?

Od početka akcije, blokirano je lisicama ili zadržano 710 automobila sa stranim tablicama, čiji vlasnici godinama nisu plaćali parkiranje i čiji ukupan dug je iznosio oko 50 miliona dinara.

 

Koliko ih je “oslobođeno” jer su vlasnici u međuvremenu izmirili obaveze a koliko ih je odneto paukom jer nisu platili dugovanja ni nakon postavljanja lisica?

“Lisice” su skinute sa 551 automobila, odnosno 77 odsto vozila koja su bila blokirana, nakon što su njihovi vlasnici u celosti platili dospela dugovanja u ukupnom iznosu od oko 20 miliona dinara.

Preostalo potraživanje od 30 miliona dinara odnosi se na vlasnike 78 vozila koji su posle blokiranja sa Parking servisom potpisali sporazum o otplati duga na rate i sopstvenike 81 automobila čija su vozila odneta paukom na plac u novobeogradskom Bloku 42, gde se još uvek nalaze.

Po potpisivanju sporazuma o otplati duga na rate i uplati 30 odsto od iznosa duga, vlasnici mogu preuzeti svoje automobile, jer ne želimo da gomilamo vozila čiji vlasnici nameravaju da u potpunosti izmire obaveze.
184164365153ba52f82e9be658964149_640x42785

tanjug foto

 

Kako reaguju vlasnici automobila na “lisice” i da li je do sada bilo incidenata?
Incidenti su izuzetno retki, zahvaljujući brzoj reakciji Parking servisa i MUP-a. Posle događaja u prvom danu primene ove mere i adekvatne sankcije koja je nakon toga usledila, incidenata nije bilo sve do 10. juna, kada je vozač sa točkova Opel Kadeta bosansko-hercegovačkih tablica isekao i skinuo “isice”.

On se 2. jula predao policiji, a “lisice” je zavario, a zatim prefarbao i predao ih službenicima Policijske stanice “Zvezdara”. Protiv svih počinilaca su podnete krivične prijave. Svako slično bahato ponašanje dužnika koji odbijaju da plate svoje obaveze, a iskaljuju bes nad javnom imovinom biće najstrože kažnjeno.

Većina vlasnika automobila sa stranim registarskim tablica je do sada prihvatila činjenicu da parkiranje mora da se plati, kao i svaka druga usluga, i da neće biti kompromisa, međutim, suočeni smo sa svakodnevnim pretnjama bahatih vozača. Ipak, imamo punu podršku beogradske policije, koja nam pruža punu zaštitu, koordinira sa nama u svim akcijama i izlazi na teren na svaki naš poziv.

U Parking servisu kažu i da je od početka primene mere postavljanja “lisica” smanjen broj vozila inostranih registarskih oznaka za koja vlasnici nisu platili naknadu, a broj sms poruka za plaćanje parkiranja se povećao.

U tom preduzeću tvrde da će novac od dugovanja “stranaca”, a reč je o gotovo 400 miliona dinara u poslednje tri godine, biti uložen u nova parking mesta i obnovu parkirališta.

izvor

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply