NASLOVNA / VESTI / Ovi modeli konkurišu za Ekoauto 2016 nagradu u Srbiji

Ovi modeli konkurišu za Ekoauto 2016 nagradu u Srbiji

Radi doprinosa unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, akciju izbora za eko automobil u Srbiji, petu godinu za redom organizuju preduzeće Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Centrom za motorna vozila – AMSS.

eko_auto_2016_srbija_1

Ključni kriterijumi prilikom ocenjivanja su: potrošnja (30 odsto), emisija štetnih materija (30 odsto), mogućnost reciklaže (20 odsto), buka (10 odsto), zapremina motora (5 odsto) i snaga motora (5 odsto).

Ovog puta u konkurenciji je 15 novih modela automobila: Alfa Romeo Giulia, Audi A4, BMW X1, Fiat 500, Honda HR-V, Kia Ceed, Mazda CX-3, Mercedes-Benz GLC, Opel Astra, Renault Megane, Subaru Outback, Suzuki Vitara, Škoda Superb, Toyota Auris i Volkswagen Touran.

Test: Audi A4 2016

Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014) i Mazda 2 1.5d (2015). Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović upozorio je na veliki porast automobila na globalnom nivou, a time i izduvnih gasova, što je velika opasnost za životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

Ekološki automobili, po njegovim rečima, efikasan su odgovor na takvu situaciju, jer u Srbiji oko 20,1 odsto emisije azotnih oksida u vazduhu potiče iz drumskog saobraćaja. “Važno je da zajedno radimo na afirmaciji održivog automobilizma”, poručio je Radović i izneo podatak UN da je 2010. u svetu bilo 755 miliona automobila, a da se očekuje da će samo Kina za dve decenije dostići taj nivo.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply