18/04/2024 12:27:19 AM
NASLOVNA / HOT / Ovako je izgledao Alfa Romeo koncept iz 1971. godine

Ovako je izgledao Alfa Romeo koncept iz 1971. godine

Kada su početkom 70-ih godina dizajneri zamišljali automobile budućnosti najpopularniji je bio tzv. “klinasti” oblik za sportske automobile. Kada je 1971. godine otkriven najnoviji Alfa Romeo Caimano koncept, u pitanju je bio jedan od najneobičnijih automobila koji je stigao iz Milanske kompanije. Pogađate, za dizajn je odgovoran Italdesign Giugiaro na čelu sa Đorđetom Đuđarom. Naravno, bilo je od samog starta očigledno da će Alfa Romeo Caimano ostati samo koncept, ali je interesantna vizija koju su tadašnji dizajneri imali i način na koji su da li odgovor na pitanje “Kako će izgledati automobili budućnosti?”.

alfa_romeo_caimano_concept_2

Alfa Romeo Caimano karakteriše niska dugačka hauba na koju se nadovezuje veoma zakošeni vetrobran, dok su klasični prednji krovni nosači su izostavljeni. Jaki B i C stubovi čine neku vrstu rol-bara na čijem vrhu se nalazi spojler čiji se položaj mogao podešavati iz kabine. Caimano je postavljen na skraćenu mehaničku platformu Alfasuda, a od istog automobila pozajmljen je skromni 1.2 litarski bokser motor sa 68 ks, koji se zbog svoje niske konstrukcije idealno smestio ispod klinaste haube.

alfa_romeo_caimano_concept_3

Alfa Romeo Caimano koncept iz 1971. će ponovo ugledati svetlost dana 5. februara, na sajmu klasičnih automobila u nemačkom Bremenu.

alfa_romeo_caimano_concept_4

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply