NASLOVNA / PREMIJERE / Opel predstavio novi Astra karavan

Opel predstavio novi Astra karavan

Nakon hečbek verzije, Opel je predstavio i karavan verziju nove Astre. Oba modela imaće svetsku premijeru na sajmu u Frankfurtu. Karavan vozila niže srednje klase možda nisu tražena kao verzije sa 5 vrata, ali mogu značajno da povećaju ukupnu prodaju modela takozvanog C segmenta. Zbog svojih praktičnih osobina (pre svega većeg prtljažnika), ova vrsta automobila interesantna je kupcima kao službeno vozilo, ali i kao alternativa za veće, porodične automobile. Zato proizvođači često istovremeno sa lansiranjem hečbeka predstavljaju i karavan verziju. Prednji deo nove Opel Astre Sports Tourer izgleda isto kao i na modelu sa 5 vrata. Međutim, linija krova karavana ne spušta se kao kod hečbeka, već ostaje skoro paralelna sa tlom. Na taj način putnici dobijaju više prostora za glave – vozač i suvozač +26mm, a oni koji sede na zadnjim sedištima +28mm.

opel_astra_karavan_2015_1

Drugačije je dizajniran i zadnji krovni nosač. Za razliku od zatamnjenog stuba koji kod verzije sa 5 vrata ostavlja utisak “lebdećeg” krova, kod karavana je on u boji karoserije. Nova Astra Sports Tourer raspolaže sa prtljažnikom koji je za 80 litara veći nego kod prethodne generacije. Zapremine prtljažnog prostora sa uspravljenim naslonima zadnjih sedišta iznosi 580 l, dok se obaranjem sedišta povećava na maksimalnih 1.630 l. Među doplatnim opcijama izdvaja se sistem automatskog (“hands free”) otvaranja prtljažnika. Ova funkcija je korisna kada su prilikom prilaska automobilu obe ruke vozača zauzete. Tada je dovoljno da zamahne stopalom ispod branika, i vrata gepeka će se sama otvoriti.

opel_astra_karavan_2015_3

opel_astra_karavan_2015_4

Zahvaljujući novoj mehaničkoj platformi, Astra karavan lakša je od prethodnika i do 200 kg, u zavisnosti od motora i paketa opreme. Opel navodi da je bazni model težak 1.263 kg, sa vozačem, što je za 130 kg manje nego kod prerhode verzije. Paleta pogonskih jedinica preuzeta je od hečbeka. U ponudi će biti benzinski i dizel motori u rasponu od 70kW/95 ks do 147 kw/200 ks. Najsnažnija verzija biće pogonjena novim 1.6 Ecotec turbo benzincem sa direktnim ubrizgavanjem koji razvija 200 ks i 300Nm, uz pomoć “overboost” funkcije.

opel_astra_karavan_2015_2

Prodaja u Nemačkoj počinje u oktobru, nakon čega će Astra Sports Tourer stići u prodajne salone i u drugim evropskim zemljama.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …