NASLOVNA / HOT / Odlučili ste da budete Uber vozač? Ovo treba da znate

Odlučili ste da budete Uber vozač? Ovo treba da znate

Izvor: Polovniautomobili Autor: Dragan Romčević

Odlučili ste da postanete Uber vozač?

Kao prvo, treba da prođete bezbednosnu proveru, za koju ne znamo koliko bi bila detaljna kod nas. Konkretno, tu su razgovor, provera u policiji i slično. U Americi je bilo žalbi da provera nije dovoljno detaljna. i da ima i drugih manjkavosti.

uber_3

S obzirom na to da u Srbiji ima osoba sa desetinama krivičnih prijava i ni jednom presudom, koliko će potvrda iz policije značiti običnom građaninu?

Prošli ste proveru, šta je sledeće?

Ukoliko Uber uspe da uđe na tržište Srbije, sigurno će mnogi nezaposleni i zaposleni koji žele dodatni posao, pokušati da zarade nešto prevozeći putnike. Na prvi pogled deluje lako – stigne ti poruka na telefon, odeš na adresu, pokupiš putnika, odvezeš ga gde želi, a na račun samo kaplju pare.

Međutim, mnogi zaboravljaju da bi to radili sopstvenim automobilom, što donosi sledeće izazove:

Parkiranje – kada je u pitanju Beograd, parkiranje u užem centru može da bude veoma teško. Zato ostaje pitanje gde će Uber vozači uopšte čekati klijente. Taksisti imaju svoje taksi stanice na kojima mogu da budu po ceo dan i da ne ometaju saobraćaj.
Kvarovi – prelazak veće kilometraže donosi i veći rizik od kvarova
Gume – što više vozite, gume će se više trošiti, pri čemu će Uber vozači verovatno često da se penju po raznim ivičnjacima dok čekaju mušterije, što značajno skraćuje vek pneumaticima
Redovan servis – kratke gradske vožnje iziskuju češće menjanje ulja i raznih potrošnih delova, pored toga što ćete zbog samih klijenata prelaziti veću kilometražu nego inače
Pranje – auto bi trebalo da se opere bar tri puta mesečno ako ne pada kiša ili sneg, plus povremeno kompletno sređivanje enterijera. Ako vam je auto zapušten, mušterije mogu da vam daju lošu ocenu ili da vas prijave Uberu
Skuplje osiguranje ukoliko skrivite udes – što više udesa izazovete, makar to bila bezopasna „čukanja“, obavezno osiguranje će vam biti sve skuplje i skuplje, pri čemu su potrebne godine da se vratite na početni nivo (detaljnije klikom na ovaj link)
Pad vrednosti vozila ukoliko doživite udes tuđom krivicom – bili vi krivi ili ne u slučaju udesa, velika je verovatnoća da će potencijalni kupac, kada budete hteli da prodate auto, primetiti da je udaran i na osnovu toga pokušavati da spusti cenu

Da li su bezbedniji Uber vozači ili klasični taksisti?

Jedan od osnovnih argumenata Ubera jeste to što se njihovi vozači proveravaju pre nego što dobiju dozvolu da rade. U našoj zemlji najveći izazovi biće:

kako će se te provere obavljati u Srbiji?
ko će ih obavljati?
da li će neko sa gomilom krivičnih prijava i nijednom presudom (samo zato što su njegovi slučajevi „gurani u fioku“) moći da postane Uber vozač?
da li će Uber snositi bilo kakvu odgovornost u slučaju nekog incidenta, osim kada je u pitanju saobraćajna nesreća? (pravila se razlikuju od zemlje do zemlje – nekad Uber ima sopstveno osiguranje)
šta će sprečiti nekoga da radi taj posao preko tuđeg naloga?

Naravno, mnogi će reći da se vozač ne bi usudio na kriminalnu radnju jer aplikacija beleži svaku njegovu vožnju i koga je vozio.

uber_1

Zaštita privatnosti

Kada zaustavite ili pozovete taksi, uđete u vozilo i izađete na svom odredištu, nigde ne ostaje zabeleženo da ste se baš vi vozili. Sa Uberom je situacija potpuno drugačija. Na njegovom serveru će ostati zabeleženo tačno vreme kada i gde ste krenuli i stigli, koliko ste platili vožnju, kako ste ocenili vozača…

Na ovaj način ste zaštićeni od prevare, pošto u slučaju sumnje vrlo lako sve može da se proveri, uključujući i tačnu putanju kojom se vozilo kretalo.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply