NASLOVNA / VESTI / Od 2015. “Autobahn” više neće biti besplatan

Od 2015. “Autobahn” više neće biti besplatan

Za auto-puteve u Nemačkoj svi znamo na kakvom su glasu i da mnogi kažu da od njih bolji nema. Ta vest je izgleda došla i do Nemaca koji sada žele to da iskoriste, tj. da dobro naplate.

 

autobahn-vise-nije-besplatan

 

Pre nekoliko dana je nemački ministar infrastrukture Aleksandar Dobrint objavio da je predložen zakon po kojem će ova zemlja stranim državljanima naplaćivati korišćennje njihove saobraćajne mreže. Ova zakon bi trebalo da bude donešen do kraja godine a na snagu stupa od 2015.

Automobili i motocikli koji su registrovani van Nemačke će morati da kupe propusnicu koja staje 10 evra a koja važi narednih 10 dana. Za propusnicu od mesec dana važenja biće potrebno izdvojiti 20 evra. A tu je i godišnja propusnica koja iznosi 100 evropskih novčanica.

Za poslednje pomenutu, godišnju propusnicu važi i pravilo da njena visina zavisi od veličine, tj. kategorije vozila, zapremine motora, godišta i stepena štetnih gasova koje vaše vozilo emituje. Putarinu će sada na “Autobahn” putu morati da plate i nemački državljani ali će im ta suma na kraju godine biti odbijena od iznosa njihove registarcije.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

3 KOMENTARI

  1. Svaka čast Švabama, prvo su, zbog grehova iz 2. svetskog rata (dobar deo prvobitne mreže Autobahna su gradili zarobljenici), pustili celu Evropu da se 70 godina vozi besplatno po njihovim Autoputevima, a sada će da naplaćuju simboličnu siću!
    Uporedite samo, 10 evra za 10 dana, za celu Nemačku (preko 12.000 km autoputa), ili kod nas 2 puta do Novog Sada i nazad – jedva 300 km za iste pare!

  2. Pa dobro, uopće nije velik novac s obzirom na to šta je autobahn 🙂

  3. Meni sad tu nije ništa jasno :RpS_confused:

    Kako mogu Nemci da imaju dvojake standarde za njihove i ostale, a naše putarine su morale da budu cenovno izjednačene za domaće i strance? Tako su nam barem obrazložili poskupljenje.

Leave a Reply