NASLOVNA / VESTI / Objavljena lista najsmrtonosnijih automobila u SAD

Objavljena lista najsmrtonosnijih automobila u SAD

Firma za automobilsko istraživanje, iSeeCars, sastavila je listu najsmrtonosnijih automobila u SAD. Podaci istraživanja izvedeni su iz udesa koji uključuju vozila proizvedena između 2013. i 2017. godine.

mitsubishi mirage de hatchback angular front e

Brojke su izvedene prema broju fatalnih ishoda po milijardi pređenih milja po vozilu. Na objavljenoj listi se nalazi 14 automobila za koje se smatra da imaju najviše udesa sa smrtnim ishodom. Ne veliko iznenađenje je da se lista sastoji od malih jeftinih automobila, kao i sportskih automobila. Mitsubishi Mirage i Chevrolet Corevette su na vrhu liste. Mirage je imao 10.2 vozila u udesu sa smrtnim ishodom po milijardi pređenih milja, dok je Corvette imao 9.8. Poređenja radi, prosečan rejting za sve nove automobile je 2.6 fatalnih nesreća po milijardi pređenih milja.

lista smrtonosnih automobila

Među ostalim jeftinim automobilima nalaze se Chevrolet Spark, Kia Rio, Kia Soul, Honda Fit, i Nissan Versa Note. Među sportskim automobilima su Subaru BRZ, Nissan 370Z, Dodge Challenger, i Chevrolet Camaro. Mali, jeftini automobili možda pružaju dobar odnos uloženog-dobijenog, ali često ne pružaju razne bezbednosne sisteme većih i skupljih modela. Sportski automobili imaju puno snage, mogu razviti vrtoglave brzine, i često navode vozače na agresivnu vožnju, koja lako može završiti sa lošim ishodom. Ipak, ove brojke nisu toliko velike, čak ni za najsmrtonosnije modele na listi. Zahvaljujući novim tehnologijama, i najjeftiniji automobili pružaju mnogo veću bezbednost od svojih prethodnika.

Izvor: Dmotion.rs

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply