12/05/2021 11:28:14 PM
NASLOVNA / VESTI / Novi Volvo XC90 – auto koji će biti najbezbedniji na svetu

Novi Volvo XC90 – auto koji će biti najbezbedniji na svetu

Volvo XC90 će svetsku premijeru doživeti u avgustu, nudiće najobuhvatniji i tehnološki najnapredniji standardni paket sigurnosnih sistema u automobilskoj industriji današnjice. Novi sistemi će švedsku kompaniju značajno približiti njihovom cilju da do 2020. godine stvore “automobil u kojem je nemoguće poginuti”.

 

116294-volvo s 1

Standardni sigurnosni paket novog “volvoa XC90” podrazumevaće i dva potpuno nova sistema – zaštitu od skretanja sa puta i automatsko kočenje na raskrsnicama.

 

volvo s 11

Prvi od ovih sistema, “Run-off road protection” ili zaštita od skretanja sa puta smišljen je kako bi se putnici dodatno zaštitili prilikom sletanja automobila sa kolovoza. On podrazumeva zatezanje prednjih sigurnosnih pojaseva kako bi putnici ostali na svojim mestima, a tu je i dodatni sistem između sedišta i rama sedišta, koji služi za apsorbovnaje vertikalnih sila prilikom nesreće.

Tu su i tradicionalni sigurnosni sistemi poput “Lane Keeping Aid”-a koji održava automobil u traci, “Driver Alert Control”, koji upozorava vozača na umor i koncentraciju, kao i “Rest Stop Guidance” koji navodi vozača na najbliže odmorište.

 

volvo s 1111

Drugi debitantski sigurnosni sistem je “Auto brake at intersections” ili automatsko kočenje na raskrsnicma. Ovaj novitet je uveden kao odgovor na jedan od najčešćih scenarija u gradskoj vožnji, tj. prometnim raskrsnicama. Novi “volvo XC90” će moći da detektuje potencijalni sudar i automatski ukoči kako bi ga izbegao.

 

volvo s 111

Vlasnici novog “volvoa XC90” će takođe biti bezbedniji kada dođe do udara u zadnji deo vozila. Radari na zadnjem delu automobila detektuju opasnost i šalju signal za zatezanje sigurnosnih pojaseva. Svetlo upozorenja se takođe pali kako bi se upozorio vozač nadolazećeg vozila, a aktiviraju se i kočnice radi ublažavanja siline udara.

Osim ovih, tu su još i sistemi protiv prevrtanja, autonomno kočenje prilikog gradske vožnje, detekcija saobraćajnih znakova i njihovo predstavljanje na kontrolnoj tabli, upozorenje za vozila koja se nalaze u mrtvom uglu, asistencija vožnje u koloni.

Koliko god zvučao neverovatno, nakon svih ovih noviteta, Volvoov plan da do 2020. godine stvore “automobil u kome je nemoguće poginuti” deluje skoro opipljivo, a nama ostaje da sa nestrpljenjem očekujemo avgust i premijeru jednog od najbezbednijih automobila sadašnjice.

 

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply