NASLOVNA / VESTI / Novi EU zakon: ESP obavezan u svim novim automobilima

Novi EU zakon: ESP obavezan u svim novim automobilima

Novi zakoni koji pre svega vode računa o sigurnosti i stabilnosti u vožnji svakodnevno se menjaju. Jedan od noviteta je i taj da sva nova vozila koja se budu prodavala na tržištu Evropske unije moraće ubuduće kao standardni deo opreme da imaju elektronski sistem stabilnosti (ESP). Ova odluka odnosi se kako na putničke automobile, tako i na laka komercijalna vozila.

ESP

U dosadašnjem delu 2014. godine, 84 odsto od ukupnog broja novih automobila koji su prodati u EU bilo je opremljeno ESP sistemom.

Od kada je ESP sistem uveden u upotrebu u Evropi, procenjuje se da zahvaljujući ovoj tehnologiji sprečeno 190.000 saobraćajnih nesreća i sačuvano više od 6.000 života.

Za sada, ESP je obavezan na svim novim automobilima i lakim komercijalnim vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 t, ali će 2015. obaveza biti proširena sa sve tipove motornih vozila koja se koriste u saobraćaju.

Jedna od kompanija koja proizvodi i snabdeva proizvođače automobila ESP sistemom, Bosch, izneo je u svojoj studiji da je samo u 2011. ova tehnologija osujetila preko 33.000 nesreća i spasila živote više od 1.000 ljudi na putevima u EU.

Koristeći senzore, ESP kontroliše 25 puta u sekundi da li se automobil kreće u pravcu koji mu je zadat okretanjem volana od strane vozača. U slučaju da primeti odstupanje, ESP se aktivira i proračunava koji je od točkova potrebno usporiti kočenjem ili redukcijom obrtnog momenta ne bi li se uspostavila ravoteža.

ESP je obavezan deo opreme na svim novim automobilima u SAD i Kanadi od septembra 2011, za sva automobila i druga vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 4,5 t.

Ovaj sistem već je postao obavezan i u Australiji i Izraelu, dok Japan, Južna Koreja, Rusija i Turska planiraju da to urade u godinama koje dolaze.

Pogledajte video u kome kompanija Bosch objašnjava kako funkcioniše ESP sistem:

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply