19/04/2024 10:50:26 PM
NASLOVNA / KONCEPTI / Novi BMW M5 će biti još lakši i snažniji

Novi BMW M5 će biti još lakši i snažniji

BMW definitivno ne želi da ispadne iz trke za što više konjskih snaga, tako da će BMW M4 za 2017. godinu najverovatnije imati više od 600 konjskih snaga. BMW planira da to postigne kroz unapređenja na postojećem motoru aktuelnog M5 modela. U pitanju je twin-turbo V8 agregat sa dva turbo-punjača. Trenutno, ovaj motor “ispumpava” 562 KS, ali se pretpostavlja da je bavarskoj kompaniji cilj prebacivanje “magične cifre” od 600 KS.

novi_bmw_m5_ce_biti_jos_laksi_i_snazniji_2

Da bi doprineo što boljem ponašanju nove M5-ice na putu, BMW planira da koristi isti pristup kao i kod serije 7 kada je šasija u pitanju. Naime, nova platforma će u sebi posedovati više aluminijuma, kao i plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima. Nakon ove “dijete”, očekuje se da novi M5 bude lakši za oko 100 kilograma.

novi_bmw_m5_ce_biti_jos_laksi_i_snazniji_3

Iako su svi dosadašnji M5 modeli bili pogonjeni na zadnjim točkovima, razmatra se implementacija pogona na sva četiri točka, ali bi zadnji ipak bili dominantniji. Puristi će svakako biti iziritirani ovim potezom, ali je možda vreme da se neke stvari promene. Posebno kada imamo u vidu količinu snage koju novi motor donosi. Još uvek se ne zna da li će novi M5 imati verziju sa manuelnim menjačem.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …