09/05/2021 11:50:39 PM
NASLOVNA / VESTI / Nova uredba o uvozu vozila sa pooštrenim ekološkim standardima

Nova uredba o uvozu vozila sa pooštrenim ekološkim standardima

evro 4

Kako pišu “Novosti”, Vlada Srbije sprema novu uredbu o uvozu vozila sa pooštrenim ekološkim standardima. Novi automobili samo sa “evro 6” motorima, a polovnjaci sa “evro 4”.

Od početka sledeće godine će na snagu stupiti nova uredba Vlade Srbije o uvozu novih i polovnih automobila sa višim “evro standardima” motora, saznaju “Novosti”. Tako će umesto dosadašnje norme “evro 5” za uvoz novih automobila biti propisana “evro 6”, a za uvoz polovnih vozila, umesto dosadašnje “evro 3” važiće “evro 4” oznaka motora.

To praktično znači da će svi dileri novih automobila u Srbiji morati da prodaju najnovija vozila (bez čuvenih “rasprodaja vozila sa lagera”) koja ispunjavaju stroge ekološke kriterijume Evrope, a da će uvoznici polovnih auta moći da pazare samo ona koja su proizvedena posle 2005. kada je na snagu, u EU stupio normativ “evro 4”. To će dovesti i do poskupljenja polovnih vozila, ali, slažu se stručnjaci, ne drastično, jer cene ovih automobila na prezasićenom evropskom tržištu svakodnevno padaju.

– Nemamo još zvaničnu potvrdu pooštravanja ovih normi – kaže dr Milan Vukasović predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova. – Ali smo stopostotno sigurni da će norma za nove automobile biti “evro 6”.

Uvoznici novih automobila su se već pripremili i od Nove godine će svi nabavljati, već su u centralama naručili, vozila sa “evro 6” standardom. Tu neće biti nikakvih problema.

Mi smo tražili, od nadležnih, kaže za “Novosti” dr Vukasović da kada je uveden “evro 5” standard za nove automobile bude podignuta i norma za polovnjake na “evro 4” i da razlika, kao svuda u Evropi bude samo u jednom stepenu.

Taj predlog nije prošao pa je nastavljen uvoz polovnjaka koji su proizvedeni još 1999. ili 2000. godine.

– I sada bi bilo logično – ocenjuje dr Vukasović, da se usvoji “evro 5” standard za uvoz polovnih vozila, ali i sa “evro 4” normom, bar privremeno bi bili zadovoljni jer je reč o automobilima mlađim bar pet godina od ranijih.

Jasno je da je Vlada Srbije veoma oprezna kada je uvođenje eko normi u ovoj oblasti u pitanju s obzirom na platežnu moć našeg stanovništva.

– Teško je prosečnom vozaču da kupi nov auto pa zato godišnje u Srbiji prodamo 20.000 novih a 100.000 polovnih vozila – kaže Dragan Škrnjić direktor ARTK Srbija koja se bavi i prodajom polovnih vozila. – Mislim da vozila neće drastično poskupeti, možda u proseku nekoliko stotina evra, ali će se kupcu to brzo vratiti kroz jeftinije održavanje.

Cene novih automobila

Ne bi trebalo da poskupe, značajnije, ni nova vozila sa višom eko normom. Tako je kompanija “Fijat Krajsler” na prezentaciji novog “fijata 500” u Torinu, koji ispunjava izuzetne ekološke norme, čak i strože nego što je to propisano važećim standardima, saopštila da cena novog modela neće biti ni za evro viša od cene starog! U Kragujevcu se već proizvode motori sa “evro 6” standardima a u Srbiji će prodaja ići sa ovom normom već od 1. decembra ove godine.

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …