26/02/2021 10:05:00 AM
NASLOVNA / VESTI / Norveška prednjači sa tržišnim udelom električnih automobila

Norveška prednjači sa tržišnim udelom električnih automobila

Automobili sa nultom emisijom štetnih gasova imali su prošle godine udeo od 17,1 odsto u broju novoregistrovanih vozila u Norveškoj, što je najveće učešće na tržištu ekološki čistih automobila nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. To je objavilo norveško Udruženje za električna vozila.

Gde je granica? Granice nema. Tesla S do stotke za 2.8 sekundi

“Nikada tržišni udeo električnih automobila nije bio tako veliki kao 2015”, rekla je predstavnica tog norveškog udruženja, Kristina Bu, prenosi agencija Frans pres.

Prošle godine je u toj skandinavskoj zemlji od ukupno 150.700 novih privatnih automobila registrovano gotovo 26.000 vozila sa nultom emisijom gasova, od kojih su sva električna izuzev devet s pogonom na vodonik, saopšto je Savet za informacije o drumskom saobraćaju.

Najprodavaniji modeli su bili električna verzija Folksvagenovog “golfa”, Teslin “model S”, Nisanov “lif”, BMW-ov “i3” i Renoov “zoe”.

Automobili sa nultom emisijom su u 2014. godini imali udeo na norveškom tržištu od 12,5 odsto.

Norveška učvršćuje svoju ulogu pionira na tom polju, budući da je, poređenja radi, u susednoj Švedskoj udeo “zelenih automobila” među novoregistrovanima lani iznosio 4,0 odsto, a u Francuskoj samo 0,9 procenata, navodi Frans pres.

Ova skandinavska država nudi brojne podsticaje da motiviše kupce da se odluče za ekološka vozila – dok su poreska opterećenja na obične automobile vrlo visoka, vlasnici “zelenih automobila” uživaju benefit u vidu izuzeća od poreza, i pod određenim uslovima im je dozvoljeno korišćenje autobuskih saobraćajnih traka i besplatan parking.

Vlasti planiraju, međutim, da postupno smanjuju neke beneficije, koje su predmet kontroverzi zbog njihovih visokih troškova.

“Izbor automobila sa nultom emisijom mora ostati profitabilan. Tržište električnih automobila i dalje nije održivo bez subvencija”, insistira Kristina Bu, navodi francuska agencija.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply