NASLOVNA / VESTI / Nemački prljavi dizelaši stižu na istok Evrope

Nemački prljavi dizelaši stižu na istok Evrope

Nemački-dizelaši-1

Nemački vlasnici starih dizelaša bi trebalo da dobiju i do 10.000 evra tzv. ekološke premije ako odluče da se reše svog vozila. Mnogi od tih automobila bi mogli da završe na istoku Evrope, između ostalog i u Poljskoj.

Firma za uvoz polovnih automobila „Global Imports” iz Gdanjska trenutno u ponudi nema automobile s dizelskim motorima. „U poslednje vreme se sve manje bavimo dizelašima, šef ih sve ređe naručuje”, kaže nam jedan prodavac. Ali on ne isključuje da bi se to moglo promeniti ako Nemačka uvede tzv. ekološku premiju za starije dizelaše.

„Mnogo se o tome unutar branše trenutno govori”, kaže on ali dodaje da se niko trenutno ne usuđuje da prognozira šta bi promene u komšiluku mogle da znače za poljsko tržište polovnih automobila.

Kako pišu nemački mediji, većina starih dizela bi trebalo da bude poslata na otpad. U zamenu njihovi vlasnici bi, ako se odluče na kupovinu novih, „čistijih” automobila, trebalo da dobiju premiju koja bi mogla iznositi i do 10.000 evra. Tako bar obećavaju Volkswagen i Audi.

BMW, Mercedes i Toyota najavljuju 2.000 evra premije za dizelaše s ekološkom plaketom broj 4, dakle onom kategorijom čiji opstanak na nemačkim putrvima nije pod znakom pitanja. Ipak, ove kompanije ne nameravaju da uništavaju ove dizelaše koji više nisu za nemačko tržište. Tako da bi ovi automobili mogli da završe na istoku Evrope, između ostalog i u Poljskoj.

Poljsko tržište automobila je poslednjih godina u stalnom rastu, samo od 2015. do 2016. za čitavih 20 posto. Dve trećine registovanih automobila u Poljskoj otpada na tržište polovnih automobila. Više od polovine ovih automobila su stari preko deset godina s motorima koji su daleko ispod današnjih ekoloških standarda. Situacija bi se zbog rasprave oko dizela u Nemačkoj mogla pogoršati.

„Pitanje je na koji način će se sprovesti uklanjanje ovih automobila s nemačkih puteva. Da li će biti uništeni ili jednostavno prodavani dalje, preko granice”, kaže Jakub Farys, predsednik Udruženja poljskih trgovaca automobilima.

On doduše ne veruje da će nemački političari zbog kratkovidne predizborne računice zabraniti „prljave” dizelaše koji bi onda završili nekoliko kilometara dalje iza poljske granice. Ipak, jedno je sigurno: automobili koji će u Nemačkoj biti povučeni iz prometa biće veoma povoljni. I zbog toga, posebno na istoku Evrope, vrlo atraktivni.

„Sto hiljada dizelaša koji nisu stariji od sedam godina još nisu problem, ali milion starijih modela jesu”, kaže Farys.

Oni ne bi samo oborili cenu polovnih nego i novih automobila što bi pogoršalo, ionako nizak, kvalitet vazduha u poljskim gradovima.

Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply