NASLOVNA / AUTO SPORT / Najzad ugledala svetlost dana: Kia Ceed TCR

Najzad ugledala svetlost dana: Kia Ceed TCR

“Kia sid” izrađena po TCR specifikaciji, delo austrijskog tjunera STARD (Štol napredna istraživanja i razvoj), zvanično je predstavljena na belgijskoj stazi Žil Tašeni, na kojoj se održava poslednja runda TCR BeNeLuks serije.

Zasnovan na putničkom hečbek modelu, trkački automobil opremljen je dvolitarskim ‘teta II’ turboprehranjivanim motorom sa direktnim ubrizgavanjem, jednim od najnovijih proizvoda Hjundai/Kia razvojnog centra, aerodinamičkim kompletom izrađenim od ugljeničnih vlakana i svim potrebnim sportskim dodacima, razvijenim u kući ili dobavljenim od vrhunskih specijalizovanih proizvođača.

kia-tcr-1

Inače, najmoćniju serijsku “kiu sid GT” pokreće 1,6-litarski motor, a STARD je u ovom slučaju iskoristio pravilima dopuštenu mogućnost da u takmičarsku verziju ugradi drugi, 2.0-litarski agregat istog proizvođača.

Sve trkačke “kie” imaju sekvencijalni menjač, sportsku elektronsku kontrolnu jedinicu motora i rezervoar za gorivo izrađen po FIA FT3 standardu.

Tokom razvojne faze auto je prešao 3000 test kilometara, a agregat je prošao dodatne testove na probnom stolu. Testovi će biti nastavljeni do kraja godine, u međuvremenu, “kia sid TCR” čeka privremenu homologaciju.

kia-tcr-2

Isporuke automobila počeće u januaru 2017, STARD planira da proizvede dvadeset primeraka do starta takmičarske sezone, a cene će se kretati od 98.945 evra za kup verziju, do 122.000 evra za vrhunsku TCR varijantu.

“Na ovom projektu radimo od jula 2015. Trajalo je dugo i bilo je potrebno mnogo truda, ali on sad počinje da se isplaćuje. Već smo u kontaktu s nekoliko timova koji su zainteresovani da se trkaju s našim automobilom od iduće godine, neki od njih su profesionalni i veoma iskusni”, kazao je Manfred Štol, bivši reli vozač, danas predsednik STARD.

kia-tcr-3

Direktor austrijske kompanije Mihael Zakovic istakao je: “Kao i kod svakog drugog projekta na kome radimo, jedan cilj se ističe iznad svih ostalih, a to je da razvijemo pobednički auto. Mi smo naše znanje i konkurentnost dokazali u reli, turing i relikros projektima i svemu što radimo pristupamo s velikom strašću.”

Više detalja o novom trkačkom automobilu korejskog proizvođača će biti poznato u narednim danima.

Izvor: Serbiaring.com

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply