NASLOVNA / VESTI / Najmanje Euro 4 motor za uvoz polovnih automobila?

Najmanje Euro 4 motor za uvoz polovnih automobila?

Kako prenosi RTS, vlada Srbije je pripremila uredbu po kojoj će od Nove godine biti moguće uvesti nove automobile samo ako ispunjavaju standard “evro 6”, odnosno “evro 4” za polovne automobile. Te mere bi se sprovodile od septembra, ali uz prelazni period od nekoliko meseci za uvoz novih vozila.

polovni_automobili

Stručnjaci podsećaju da se o zaoštaravanju standarda za uvoz polovnih vozila dugo raspravalja jer su svi svesni da bi to poskupelo nabavku polovnih automobila u Srbiji u proseku za 500 do 600 evra. Uvođenjem novog standarda za uvoz poskupela bi nabavka u inostranstvu, što bi u potpunosti zaustavilo već postojeću slabu prodaju.

“Ne znam šta ćemo time postići kada sada kupca nemamo. Na gubitku će biti i država jer su takse iste, a ako kupaca nema, nema ni takse”, ističe prodavac Radovan Radović iz Omoljice. Računica kaže ako se primeni nova uredba od jeseni bi bilo nemoguće da se u Srbiju uvezu vozila starija od 10 godina. Naime, ‘”evro 4″ standard je u zemljama Evropske unije na snagu stupio 2005, ali je postao obavezujući tek od 1. januara 2006. godine. Na placevima je skoro 30.000 neprodatih vozila a kupci kažu da su nekvalitetna i da njima trguju nakupci. Kupuju se uglavnom automobili sa cenom do 2.000 evra. Kupce niko ne pita za automobile, svi dolaze ovde da ubiju vreme, jer kako kažu, auto im treba ali se nema para.

U Vladi razmišljaju i da konačno isprave nepravdu po kojoj se registracija vozila plaća prema zapremini, a ne prema snazi motora, jer sve više proizvođača automobila razvija motore male kubikaže i velike snage. Dešava se da onaj ko vozi nov automobil plaća manje registraciju od vlasnika automobila starog 10 godina. Nekada automobili velike kubikaže, stari do 10 godina, vrede manje od njihove registracije a to je paradoks koji ih vodi diretkno na auto-opad.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …