NASLOVNA / AUTO SPORT / Na stazi Nirburgring uvedeno ograničenje brzine

Na stazi Nirburgring uvedeno ograničenje brzine

Nurburgring_01

Desilo se upravo ono što niko nije mogao da očekuje, ali opet sve u svrhu zaštite ljudskih života. Naime, na stazi Nirburgring koju zovu „Zeleni pakao“ uvedeno je privremeno ograničenje brzine od 200 km/h i 250 km/h na nekoliko sektora. Naime, na tim delovima staze postoji mogućnost da bi vozila pri postizanju velikih brzina mogla poleteti.

U martu (2015.) desila se velika nesreća u kojoj je automobil poleteo sa staze i usmrtio gledaoca. Nakon nesreće tim nemačkih stručnjaka je analizirao bezbednosne aspekte staze i zaključio dao brzinu treba ograničiti na 200 km/h i 250 km/h na nekoliko sektora na kojima vozila mogu poleteti.

Ovakva odluka potpuno je nerazumljiva obzirom da se na ovoj stazi ispituju krajnji limiti super sportskih vozila. Ograničenje brzine direktno će se odraziti na postavljanje najbržih vremena za jedan krug, a trenutni rekord kruga drži Porsche 918 Spyder u konkurenciji ‘street-legal’ automobila koji, dok su ograničenja na snazi, (verovatno) nikad neće biti oboren.

Ograničenje maksimalne brzine nije se dopalo Koenigseggu koji je uveren da bi njihov super automobila One 1 sa 1.341KS s lakoćom oborio postojeći rekord Porschea i to kako kažu za najmanje 10 sekundi. Ali, da bi to i ostvarili proračuni pokazuju da bi morali voziti brzinom 298 km/h tamo gde je ograničene 200 km/h. Vlasnici staze i dalje insistiraju na odluci da ograničenje brzine ostaje na snazi, bilo na njoj istovremeno 40 vozila ili samo jedno.

PROČITAJ I OVO!

Električni automobili

Od 2025. nova pravila za ulazak u širi centar Amsterdama

Od 2025. godine gradske vlasti Amsterdama u širi centar grada će dozvoljavati ulazak samo taksijima, …