04/07/2020 11:38:29 AM
NASLOVNA / VESTI / Mercedes “popio” 53 miliona evra kazne

Mercedes “popio” 53 miliona evra kazne

CLA45-Shooting-2

Da ni najveći nisu imuni na zakone velikih zemalja, može da posvedoči Kina. Naime, vlasti u kineskoj istočnoj provinciji Juangsu su kaznile Mercedes-Benz sa 350 miliona juana (53 miliona evra) zbog monopolskih cena. Ova kazna je ujedno i najviša ikada uručena jednom proizvođaču automobila u ovakvim slučajevima. Odgovorno telo je u saopštenju navelo da je nemački proizvođač izvršio pritisak na prodavce da stave najmanje moguće cene za njihove automobile i rezervne delove i da su izdavali upozorenja ukoliko trgovci ne poslušaju ovu naredbu.

Biro za određivanje cena u ovoj provinciji je dodao da je proizvođač automobila prekršio anti-monopolski zakon i ugrozio poštenu tržišnu konkurenciju i prava potrošača. “Istraga je pokazala da su Mercedes-Benz i njihovi prodajni saloni u Juangsu napravili dogovor da ponude najmanje moguće cene za “e klasu”, “s klasu” i određene rezervne delove”, navodi se u saopštenju.

“Kineski odeljak Mercedes-Benza prihvata ovu odluku i preuzima punu odgovornost u skladu sa zakonom o konkurenciji”, saopštio je Dajmler. “Preuzeli smo sve mere kako bismo poštovali zakon.”

Kina je ozbiljno shvatila ovu vrstu problema u automobilskom sektoru, a prva slična akcija je sprovedena prošle godine kada su kineska odeljenja Folksvagena i Fijat-Krajslera kažnjena sa ukupno 43 miliona evra. Nakon toga su kineske vlasti otkrile da veliki broj japanskih proizvođača takođe manipulište cenama rezervnih delova za njihove modele, čemu su usledile kazne u visini od 1 milijarde evra.

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …