NASLOVNA / PREMIJERE / McLaren počeo sa proizvodnjom P1 GTR

McLaren počeo sa proizvodnjom P1 GTR

McLaren je još ranije najavio da priprema trkačku verziju svog sportiste P1, a zatim je u avgustu prošle godine na tradicionalnom događaju Pebble Beach Concours d’Elegance u Kaliforniji prikazan P1 GTR design concept. Definitivni P1 GTR je zatim promovisan početkom marta ove godine, na sajmu automobila u Ženevi, a sada je stigla i vest da je McLaren već počeo sa njegovom proizvodnjom, i to ranije nego što je prvobitino najavljeno. Svih 375 primeraka standardnog P1 modela je inače već odavno rasprodato, a i ovaj trkački P1 GTR će biti dostupan u ograničenom broju primeraka (45 komada).

mclaren_poceo_sa_proizvodnjom_p1_gtr_1

McLaren je još ranije saopštio da ovaj trkački model u nazivu ima oznaku GTR po uzoru na nekadašnji F1 GTR koji je 1995. godine pobedio na 24 sata Le Mana. U svakom slučaju, P1 GTR ima agresivniji izgled u odnosu na standardnu verziju (uključujući i GT prednji spojler, nove pragove, fiksni zadnji spojler i zadnji difuzor), kao i unapređenu aerodinamiku, bočna stakla od polikarbonata, doterano oslanjanje (auto je niži za 50 mm), širi trag točkova (napred za 80 mm), novi izduvni sistem, nove 19-inčne točkove i Pirelli gume, manju težinu (za 50 kg) i više snage.

mclaren_poceo_sa_proizvodnjom_p1_gtr_2

Hibridni pogonski sistem u standardnom P1 raspolaže sa 674 kW/916KS, dok ovaj P1 GTR ima tačno 1000KS (kombinacija 3,8 litarskog twin-turbo benzinca sa 800KS i elektromotora sa 200KS). Naravno, ni cena nije mala, a ona iznosi 1,98 miliona funti. Ipak, to nije bila prepreka da McLaren već dobije narudžine od 42 kupca…

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …