NASLOVNA / VESTI / Mazda najavljuje 30% ekonomičniji benzinac

Mazda najavljuje 30% ekonomičniji benzinac

Mazda-ekonomičniji-benzinac-1

Priče o Mazdinom velikom napretku u oblasti motora sa unutrašnjim sagorevanjem dobijaju na intenzitetu.

Japanski proizvođač automobila će u narednim nedeljama predstaviti tehnološko otkriće poznatije kao HCCI (homogenous charge compression ignition). Zvanični detalji će biti poznati nakon konferencije u Frankfurtu krajem avgusta.

Najkraće, HCCI tehnologija približava benzinske motore dizel principu rada. Oni funkcionišu na sličan način kao i dizel tako što kompresuju mešavinu vazduha i goriva u cilindru sve dok ne dođe do sagorevanja.

Mazdin motor koji će nositi oznaku Skyactiv II, će pri malim brzinama i dalje koristiti varnice da bi izazvao sagorevanje, međutim pri većem broju obrtaja će preći na HCCI tehnologiju.

Zvaničnici kompanije Mazda tvrde da će Skyactive II motor biti za oko 30 procenata efikasniji od trenuthin benzinskih motora.

Ovaj motor će se naći u sledećoj generaciji Mazda3 automobila, a kasnije će se proširiti i na ostale. Očekuje se da novo vozilo bude predstavljeno u obliku koncepta na sajmu automobila u Tokiju u oktobru.

Ako se sve ovo ispostavi tačnim, Mazda će biti prva kompanija koja je predstavila vozilo sa HCCI benzinskim motorom.

Izvor: Vrelegume.rs

Autor: Dusan Korica

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

mercedes-benz-amg-clk-gtr-1998

Na prodaju Mercedes-Benz AMG CLK GTR iz 1998

Na RM Sotheby’s aukciji, koja će se krajem avgusta održati u Montereyu u SAD-u, novog …

Leave a Reply