NASLOVNA / HOT / Marzal zaboravljeni koncept Lamorghinija

Marzal zaboravljeni koncept Lamorghinija

Lamborghini-Marzal

Marzal, Lamobrghinijev oltajmer debitovao je na najznačajnijoj svetskoj automobilskoj smotri 1967. godine. Ovaj neobični sportski četvorosed baziran je na šasiji čuvenog modela Miura, a za dizajnerske finese bio je zadužen Bertone.

Iako sistem otvaranja vrata nagore (takozvani “gullwing”) u to vreme nije bio nov izum, Bertone je uneo avangardni detalj tako što je kompletna vrata načinio providnim, a njihovo otvaranje omogućavalo je istovremeni, nesmetan ulazak putnicima na prednja i zadnja sedišta, s obzirom da automobil nije imao središnje nosače krova.

Lamborghini-Marzal-2

Lamborghini Marzal nastao je u vreme kada je italijanska kompanija proizvodila takve modele kao što su 400GT i Miura.

Automobil je imao prilično velike staklene površine od čak 4,5 kvadratnih metara, koji su izrađeni u saradnji sa belgijskom kompanijom Glaverbel.

Za razliku od Lamborghinija 400GT, koji je imao konfiguraciju sedišta 2+2, koncept Marzal raspolagao je sa 4 potpuno funkcionalna odvojena sedišta u koja su komforno mogla da se smeste četiri odrasla putnika.

Šasija je preuzeta od Miure i produžena za 120 mm, tako da je međuosovinsko rastojanje iznosilo 2.620 mm. Na taj način, putnici smešteni pozadi dobili su dovoljno mesta za noge.

Lamborghini-Marzal-3

U to vreme, Bertone je koristio šestougaoni dizajnerski motiv po ugledu na pčelinje saće, pa su ovi detalji dominirali u unutrašnjosti automobila.

Umesto zadnje staklene površine, vozilo je imalo neuobičajeni stepenasti metalni poklopac ispod koga se nalazio poprečno postavljeni 2.0 litarski šestocilindarski motor sa 175 ks. Ovaj agregat praktično je bio “prepolovljeni” Miurin 3.9 litarski V12, a snaga se prenosila na točkove pomoću petobrzinskog manuelnog menjača.

Lamborghini-Marzal-4

Lamborghini Marzal ostao je na nivou konceptnog automobila koji je te 1967. zadivio ženevsku publiku i brojne ljubitelje četvorotičkaša širom sveta.

Italijanski proizvođač je godinu dana kasnije na tržište izbacio četvorosed Espada znatno konvencionalnijeg dizajna, koji je tek delimično bio inspirisan konceptom Marzai.

Izvor: b92.rs

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply