NASLOVNA / VESTI / Mahindra preuzima Pininfarinu?

Mahindra preuzima Pininfarinu?

Indijski konglomerat Mahindra Group odlučio je da zaključi sporazum o preuzimanju italijanske dizajnerske firme Pininfarine, piše italijanski poslovni list Il Sole 24 Ore. Reč je o poznatoj dizajnerskoj firmi sa centralom u Torinu, osnovanoj 1930. godine, koja je dizajnirala veliki broj poznatih automobila, uključujući model Alfa Romeo Spider iz 1960-ih i Ferrarija Testarossu iz 1980-ih. Firma se našla u teškoćama u proteklih deset godina. Po pisanju dnevnika Il Sole 24 Ore, Mahindra je u pregovorima o kupovini 76-posto učešća u Pininfarini, koji drži holding kompanija Pincar, nekada u vlasništvu porodice Pininfarina, a sada je pod upravljanjem konzorcijuma italijanskih banaka koji drži dugove kompanije.

mahindra_nece_preuzeti_pininfarinu_1

Preliminarni sporazum o preuzimanju mogao bi da se postigne “kroz nekoliko dana”, a konačni sporazum “bi mogao da bude potpisan do kraja meseca”, nakon razgovora predstavnika Mahindre s bankama, planiranog za sledeću nedelju, piše italijanski list. Iz Pincara su potvrdili da su pregovori u toku, poručivši da će “tržišta promptno biti obaveštena o mogućem sporazumu”. U sklopu tog sporazuma, indijski konglomerat sa centralom u Bombaju će dokapitalizovati Pininfarinu, dok će kreditori te italijanske firme prihvatiti reprogram ili delimični otpis dugova, piše dalje Il Sole 24 Ore.

mahindra_nece_preuzeti_pininfarinu_2

U prvoj polovini 2015. godine Pininfarina je imala gubitak od 4,8 miliona evra (5,37 miliona dolara) a
ukupni finansijski dug je dostigao 52,7 miliona evra. Špekulacije u vezi tog preuzimanja, koje već mesecima kruže, podstaknule su na Milanskoj berzi skok cena deonica Pininfarine u sredu za više od 20 posto.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …