NASLOVNA / VESTI / Leteći automobil AeroMobil 4.0 “sleteo” u Frankfurt

Leteći automobil AeroMobil 4.0 “sleteo” u Frankfurt

AeroMobil-4.0-1

Slovačka kompanija AeroMobil je na Sajmu automobila u Frankfurtu predstavila prototip letećeg automobila.

Automobil AeroMobil 4.0 predstavlja značajno unaprijeđenu verziju originalnog 1.0 prototipa, koji je predstavljen još 1990. godine. Najnoviji prototip je prvobitno otkriven u aprilu, a donosi stotine poboljšanja u odnosu na koncept 3.0, koji je debitovao 2014. godine.

Iako je u potpunosti nov, AeroMobil 4.0 ipak liči na prethodne prototipe. Dobio je novu monokoknu šasiju sličnu onoj koju poseduje McLarenov superautomobil. Bezbednost je na visokom nivou, a osim vazdušnih jastuka, tu je i padobran za hitne situacije.

AeroMobil-4.0-2

Automobil pokreće 2,0 litarski četvorocilindrični motor s turbo punjačem, koji snagu šalje na prednje točkove preko sistema električnog pogona. Napredni sistem sadrži elektronski diferencijal i adaptivni prenos, kao i potpuno autonomnu digitalnu upravljačku jedinicu, kraće FADEC. S obzirom na to da je verzija 3.0 razvijala 100KS, realno je očekivati da novi automobil bude barem jednako snažan.

Kompanija će početi da prima narudžbine do kraja godine, a prve isporuke se očekuju do 2020. godine. AeroMobil 4.0 bi mogao da košta oko 1,5 miliona dolara.

Izvor: Klix.ba

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply