NASLOVNA / HOT / Krivična istraga u slučaju VW dizelaša

Krivična istraga u slučaju VW dizelaša

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država saopštilo je da će pokrećnuti istragu nakon što je Agencija za zaštitu okoline (EPA) otkrila da je Volkswagen lažirao podatke o emisiji štetnih gasova na testovima, prenosi Blumberg.

vw_dizelasi_1

Federalni istražitelji pokušaće da pribave informacije o tome kako je došlo do prevare. Oni treba da saznaju i ko je odgovoran za to što su VW dizel motori koji se ugrađuju u modele za američko tržište u laboratorijskim uslovima pokazivali dozvoljen nivo emisija, dok su u svakodnevnom saobraćaju ispuštali znatno veće količine štetnih materije. Rojters javlja da će zbog ovog slučaja ponovo biti ispitani modeli sa dizel motorima drugih proizvođača, kao što su BMW, Mercedes, FIAT Chrysler, General Motors i Jaguar Land Rover, kako bi se utvrdilo da li i kod njih ima neslaganja između podataka dobijenih na testovima i stvarnih emisija.

BMW i Mercedes već su u ponedeljak negirali mogućnost malverzacije u pogledu emisije štetnih gasova u svojim vozilima. I dok je u prvom izveštaju EPA navela da je nepravilnost uočena kod 2.0 litarskih TDI motora, u ponedeljak je saopšteno da će biti ispitani i 3.0 turbo dizel V6 jedinice koje se ugrađuju u modele kao što su Audi A6 i Q5, kao i Porsche Cayenne i Volkswagen Touareg, saznaje Detroit News.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply