NASLOVNA / VESTI / Kopija Tesla Model S za tri puta manju cenu

Kopija Tesla Model S za tri puta manju cenu

Kineski automobilski sajtovi nedavno su najavili da će do sada nepoznata kompanija Youxia Motors krajem jula predstaviti električni superautomobil. Iako se spekulisalo da je u pitanju sportski kupe, ispostavilo se je reč o luksuznoj limuzini – Youxia X, koja je inspirisana Modelom S američkog proizvođača Tesla Motors.

kopija_tesla_model_s_za_tri_puta_manju_cenu_4

Vizuelna sličnost sa originalom ogleda se pre svega u dizajnu prednje maske i drugih stilskih elemenata kao što su farovi, oblik haube… Uticaj Tesle S očigledan je kada se zaviri u kabinu – dizajn volana, instrument table i centralne konzole sa ogromnim ekranom multimedijalnog sistema prekopiran je od američkog modela. Međutim, Kinezi su uveli i neke originalne, samo njima svojstvene detalje.

kopija_tesla_model_s_za_tri_puta_manju_cenu_1

Pogonski sistem modela Youxia X sastoji se od elektromotora snage 360 ks i baterija. Kao i kod Tesle S u ponudi je nekoliko setova pogonskih baterija – od 40, 60 i 85 kWh. S obzirom da je snaga motora gotovo identična kao kod standardnog Tesle S 85, kineski klon ima i slične performanse – za ubrzanje od 0 do 100 km potrebno mu je oko 5,6 s.

kopija_tesla_model_s_za_tri_puta_manju_cenu_3

Youxia X možda nije previše originalan, ali je zato relativno jeftin u poređenju sa originalom. Kompanija planira da ga plasira na domaće tržište po početnoj ceni od 32.000 dolara, dok bi top verzija koštala 48.000 dolara, što je tri puta manje u odnosu na Tesla S cenu u Kini koja iznosi oko 120.000 dolara.

kopija_tesla_model_s_za_tri_puta_manju_cenu_2

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …