NASLOVNA / VESTI / Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Benzinska-pumpa-527

 

Iako stručnjaci već godinama upozoravaju da su rezerve nafte na izmaku, većinu vozača muče preče brige poput cene goriva ili poskupljenja obaveznog osiguranja.

 

Ipak, jednog dana, pre ili kasnije, ostaćemo bez energenta iz kojeg se dobijaju benzin i dizel gorivo. Prema najnovijim procenama koje je izneo Britiš petroleum (BP), ako bi se eksploatacija nastavila današnjom stopom, svetske rezerve nafte potrajale bi još 53,3 godine.

 

BP je saopštio da ukupne svetske zalihe koje obuhvataju do sada poznata nalazišta iznose 1.688 milijardi barela. To je 1,1 odsto u odnosu na procenu iste kompanije iz 2013. godine.

 

Treba imati u vidu da ove procene nisu konačne i da se menjaju iz godine u godinu, s obzirom na otkrića novih nalazišta, pre svega uljnih škriljaca.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

7 KOMENTARI

 1. Vodonik je budućost. Jednostavno.

 2. Negde pročitah da su otkrili da bušotine koje su napuštene zbog smanjene izdašnosti, nakon nekog perioda ponovo pokazuju da u njima raste nivo nafte. Očito je da su rezerve veće ali “punjenje” bušotina ne može da prati nasilničko ispumpavanje iz njih.

 3. The Punisher

  Pazi, to ima logike. Imam smešnu analogiju sa sinusima, izduvaš nos, pa se “sadržaj” posle nekog vremena opet nakupi. Ali ne može on toliko brzo da se nakupi koliko snažno ja mogu da istresem nos:)

 4. Što se tiče mene ja sam pobornik očuvanja planete, te bih bez razmišljanja polako ali sigurno prešao na alternatine izvore energije.

 5. Ne bi nikakav problem bio da se vozi na naftu da nije usvojen ovakav nacin zivota… Tj kad bi se malo vise gledalo na kvalitet zivota, smanjila bi se drasticno potrosnja a ovako jurnjava za zaradom samo zahteva vecu kolicinu prevoza robe i ljudi a i danasnji kvalitet zivota se meri samo kvantitetom tj bolje je vece… Smesno mi je kada cujem da neko kaze mali gradski auto a auto od 4.5m, duzi nego auto od pre 20 godina koji je smatran limuzinom… Nekad je moglo petoro na more Ficom a sad se zale dvoje u BMW 5-tici… Svi pate za SUV-om a ustvari je najobicniji karavan koji je manje aerodinamican i vece mase i samo trosi vise i nista vise… Najveci krivci su usustini i amerikanci sa njihovom filozofijom, a iskreno i ovaj neki lobi, ne vidim razlog zasto se ne praktikuje koriscenje barem E15 goriva i biodizel koji su jeftiniji za koriscenje… Postoje prilicno jednostavni nacini za smanjivanje potrosnje naftnih zaliha… U svakom slucaju mislim da su ovakve izjave samo trazenje izgovora za povecanje cena goriva na pumpama…

 6. Realno po meni samo veliki sistemi bi trebali da imaju pristup ovoj gorivoj materiji. Ja bih podigao cene po litru za još 5 puta, a alternativne izvore energije iskoristio bih za široke mase.

 7. The Punisher

  Alternativa treba za najveće zagađivače planete. Lobi gura CO2 norme da bi poskupeo i automobile i proces dobijanja goriva, opravdanje za skuplje gorivo. A vojska, industrija, krupni transport i avijacija teraju po starom.

Leave a Reply