19/04/2024 10:44:09 PM
NASLOVNA / VESTI / Koje su najpopularnije boje automobila?

Koje su najpopularnije boje automobila?

Tokom istorije automobilizma, paleta boja koju su proizvođači koristili se nekoliko puta menjala, međutim, čak i tokom šarenolike ljubavne revolucije 1960-ih godina, bela boja je i ubedljivo bila omiljena kod kupaca. Ovako danas stoji stvar kada je reč o bojama automobila koje su najzastupljenije u svetu.

proizvedeno_pola_miliona_rapida_1

Bela – 29%

Naravno da bela nije najuzbudljivija boja na svetu, međutim, ona je oduvek bila primarna većini proizvođača pa ujedno i najjeftiniji izbor kupaca, a zanimljivo je da je na svim tržištima na svetu bela najzastupljenija, osim u Indiji gde prvo mesto zauzima siva.

Crna – 19%

U većini tržišta je crna druga najpopularnija boja, a ova činjenica proizilazi iz podatka da je crna najpopularniji odabir u segmentu luksuznih automobila.

U Severnoj Americi, Evropi i Aziji (pogotovo Kini), crna je rame uz rame sa belom, međutim u Indiji, Africi, Južnoj Americi i Rusiji, ona zauzima tek treće mesto.

Srebrna – 14%

I dok je srebrna veliki broj godina bila omiljeni izbor kupaca u Severnoj Americi i Indiji, veliko evropsko tržište na kome zauzima tek četvrto mesto joj umanjuje slavu.

Siva – 12%

Jedna od najpopularnijih boja u trenutno najjačem SUV/krosover segmentu, a njen dobar plasman na ovoj listi je pre svega zahvaljujući činjenici da se spektar sive prostire na nijanse koje bi većina kupaca nazvala crnim.

Crvena – 9%

Crvena boja automobila je pre svega popularna na Zapadu, dok se evropske i azijske mušterije sve više opredeljuju za plave nijanse.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …