NASLOVNA / VESTI / Kia Stonic: prve zvanične vesti i slike

Kia Stonic: prve zvanične vesti i slike

Kia-Stonic-1

Početkom godine se pojavila vest da je južnokorejska Kia registrovala ime Stonic, pri čemu se još tada verovalo da će taj naziv najverovatnije biti iskorišćen za njihov budući manji crossover. To je Kia Motors nedavno i definitivno potvrdio, dok su sada pred nama i prve zvanične slike.

Stonic je u osnovi rođak Hyundaija Kona o kome je već bilo dosta reči u poslednje vreme, ali će se ova dva automobila naravno razlikovati po izgledu.

Kia-Stonic-2

Kia najavljuje da će Stonic dobiti enterijer sa geometrijskim dizajnerskim formama, kao i da će nuditi izuzetnu prostranost za svoju klasu.

U svakom slučaju, za razvoj Stonica je bio zadužen Kijin R&D centar u Južnoj Koreji, pri čemu treba naglasiti da je automobil napravljen na istoj platformi koju koristiti i nedavno predstavljeni Hyundaijev crossover Kona.

To znači da možemo očekivati i sličnu paletu motora, što podrazumeva 2,0 litarski atmosferski benzinac sa 149KS i 179 Nm, pa 1,6 litarski turbo benzinac sa 177KS/265 Nm i sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom, dok će Evropljani moći da dobiju i 1,0 litarski trocilindrični turbo benzinski motor sa 120KS/172 Nm i šestostepenim manuelnim menjačem. Takođe, na nekim tržištima (uključujući tu i Evropu) biće dostupan i turbo dizelaš.

Kia-Stonic-3

Naravno, kupcima će biti na raspolaganju i brojni elementi za personalizaciju eksterijera i enterijera.

Budući da će Hyundai ponuditi Konu i sa opcionim 4×4 pogonom, to bi trebalo da učini i Kia sa Stonicom. Na kraju očekujemo i Stonic u verziji sa elektro pogonom, ali ne pre 2018. godine.

Šira javnost će Stonic moći da vidi u septembru na sajmu automobila u Frankfurtu, ali će online premijera biti održana i pre toga. Premijera Stonica za američko tržište se očekuje krajem godine, na sajmu u Los Anđelesu.

Izvor: Auto.blog.rs

PROČITAJ I OVO!

Da li je ralno da Michael Schumacher ovako izgleda sa 50 godina?

Mihael Šumaher je pre nešto više od pet godina – 29. decembra 2013. doživeo stravičnu …

Leave a Reply