NASLOVNA / VESTI / Kafa odlična sirovina za proizvodnju biodizela

Kafa odlična sirovina za proizvodnju biodizela

Za ljude zavisne od kofeina, kafa je pokretačko gorivo. Bez ovog toplog napitka mnogi ljudi ne bi mogli da započnu dan, ali i da završe radno popodne bez zevanja.

 

115153-kafa

 

Međutim, sem popularnog napitka, kafa bi u skorijoj budućnosti mogla dobiti i novu ulogu. Naime, naučnici sa univerziteta Bat iz Velike Britanije nakon dužeg istraživanja došli su do zaključka da je kafa odlična sirovina za proizvodnju biodizela.
Ideja o proizvodnji biodizela iz taloga kafe prvi put se pominjala pre nekoliko godina, ali je ovaj proces i dalje u fazi ispitivanja. Čitav proces dobijanja biodizela iz kafe zasniva se na potapanju taloga u organski rastvor i uvođenja u proces transesterifikacije.
Istraživači su testirali 20 različitih vrsta kafe, kao i njene prerade (uključujući idekofenizaciju), kako bi se utvrdilo da li to utiče na nivo ulja u zrnu kafe. Pošto se ispostavilo da nivo ulja ostaje na približno istom nivou, lako bi se moglo dogoditi da kafići postanu prave male fabrike za proizvodnju biodizela. Predviđanja naučnika ukazuju da bi kafić koji troši 10kg kafe dnevno, može napraviti oko 2 litra biodizela.

                                                                                                                                                            Izvor

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply