02/07/2020 11:01:13 PM
NASLOVNA / VESTI / Invazija električnih automobila

Invazija električnih automobila

Invazija-1

Da li možete da pretpostavite koliko je električnih automobila u svetu?

Invazija automobila na struju – broj električnih automobila na putevima širom sveta uzleteo je na dva miliona u prošloj godini, i to samo pet godina otkako je prvi sišao sa proizvodne linije, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Broj hibridnih električnih automobila (plug-in) i vozila na jonsko-litijumske baterije na svetskim putevima porastao je za 60 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Međutim, uprkos ubrzanom rastu, električna vozila i dalje čine tek 0,2 odsto ukupnih lakih vozila u svetu, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

“Kina je najveće tržište električnih automobila, u kojoj se proda više od 40 odsto od ukupno prodatih električnih vozila u svetu i dva puta više od broja koji se proda u SAD”, navodi se u izveštaju IEA.

Invazija-2
“Nesporno je da je na aktuelni uspon tržišta električcnih automobila uticala politika zaštite životne sredine”, dodaje se u izveštaju.

Program “Inicijativa za električna vozila”, koji je podržalo deset vlada, među kojima su Kina, Francuska, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, predstavljen je 8. juna, a cilj je da do 2030. godine električni automobili, autobusi i kamioni, imaju tržišni udeo od 30 odsto, poručuje IEA.

Indija, koja nije deo ove grupe, saopštila je prošlog meseca da će do kraja naredne decenije prodavati samo električna vozila, kako bi se izborila sa problemom prekomernog zagađenja vazduha.

Kako bi se ograničio rast globalne temperature na ispod 2,0 stepena Celzijusova, što je dogovoreno Pariskim sporazumom za borbu protiv klimatskih promena, svetu je potrebno 600 miliona električnih vozila do 2040. godine, prema procenama IEA.

Izvor: Mondo.rs / agencije

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply