NASLOVNA / VESTI / I Volkswagen-u opao profit

I Volkswagen-u opao profit

volkswagen-golf-variant-2

Nemački proizvođač vozila Folksvagen zabeležio je pad operativnog profita u trećem kvartalu. Pad je usledio usled nestabilnosti na tržištu zemalja u razvoju i slabih rezultata u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je potvrdio svoje godišnje ciljeve.

 

Operativni profit najvećeg evropskog proizvođača automobila u posmatranom kvartalu dostigao je iznos od 3,33 milijarde evra i 3,1 odsto je manji na godišnjem nivou, ali u skladu sa očekivanjima analitičara, preneo je Rojters.

 

U saopštenju se precizira da su nepovoljni devizni kursevi doveli do pada prihoda u istom periodu za 2,2 odsto, na 51 milijardu evra.

 

Slabost valuta na ključnim tržištima zemalja u razvoju dovela je do rasta cena i pada potražnje, objašnjava kompanija, dodajući da je na prodajni rezultat na ovim tržištima uticala i nestabilnost kamatnih stopa, kao i intenzivna konkurencija.

 

Grupacija je ipak zadržala svoju prognozu koju je objavila u februaru o rastu operativne marže za celu tekuću godinu na 6,5 odsto, posle 5,9 odsto u 2013. godini.

 

Ova kompanija, koja poseduje 12 brendova, takođe je potvrdila da će svoj cilj godišnje prodaje 10 miliona vozila, koji je utvrdila pre sedam godina, svakako dostići već ove godine, što znači, četiri godine unapred.

 

Prodaja Folksvagena od početka 2014. zabeležila je pad u dvocifrenim proporcijama u Brazilu, Rusiji i Indiji, zemljama koje su, računajući još i Kinu, u prošloj godini učestvovale sa oko 50 odsto u ukupnoj, rekordnoj prodaji od 9,73 miliona vozila.

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply