19/04/2024 11:00:44 PM
NASLOVNA / VESTI / Henrik Fisker želi novu auto kompaniju

Henrik Fisker želi novu auto kompaniju

Henrik Fisker, osnivač istoimene firme koja je proizvodila lusksuzne, sportske hibridne limuzine, a koja je na kraju bankrotirala, planira novi poduhvat u automobilskoj industriji, piše USA Today. Fisker, koji je prethodno ostavio značajan trag u Aston Martinu, za kratko vreme postao je poznat po sportskoj limuzini Karma. Automobil je u početku privukao pažnju svetske automobilske javnosti, ali i imućnih američkih kupaca koji su želeli da se razlikuju od drugih na putu.

henrik_fisker_1

Međutim, stvari su pošle neželjenim tokom polovinom 2012. Nevolje su započele kada je Fisker objavio vanredni poziv na servis za 239 primeraka modela Karma. Kao razlog naveden je problem sa baterijama i mogućnost nastanka kratkog spoja koji bi doveo do požara, da bi se u avgustu 2012. godine jedan automobil zaista zapalio “sam od sebe” u Kaliforniji. Zatim je došlo do zastoja u proizvodnji zbog problema sa dobavljačem pogonskih baterija koji je u međuvremenu bankrotirao.

henrik_fisker_2

Veliki peh zadesiio je kompaniju tokom superoluje Sendi koja je krajem oktobra 2012. pogodila severoistočne krajeve SAD. Tada je u Nju Džerziju uništeno oko 300 novih primeraka modela Karma, što je bio veliki udarac za proizvođača koji je do tada kupcima isporučio ukupno 2.000 ovih automobila. Kako od sredine 2012. godine nije proizvela ni jedan automobil, kompanija je zapala u finansijske probleme. Osnivač, dizajner i predsednik, Henrik Fisker, bio je prinuđen da 2013. napusti firmu koja je bila pred bankrotom.

Ipak, on ne odustaje od svojih snova – da dizajnira i proizvodi automobile u sopstvenoj kompaniji. U razgovoru za USA Today, Fisker je otkrio da je u pregovorima o pokretanju nove auto-kompanije. “Okupljam novu grupu mladih ljudi sa kojima ću ponovo započeti biznis”, kazao je bivši dizajner Aston Martina. S obzirom na inventivnost koju je pokazao na modelu Karma, verujemo da ovaj daroviti preduzetnik i dizajner nije rekao svoju poslednju reč u auto-industriji.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …