21/04/2021 10:53:37 AM
NASLOVNA / HOT / Građani od danas mogu da provere da li su u registru kazni

Građani od danas mogu da provere da li su u registru kazni

Portal preko kojeg građani i privredna lica u skladu sa Zakonom o prekršajima mogu da provere da li se nalaze u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa danas je počeo sa radom, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Saobraćajna policija - Pojačana kontrola brzine naredne nedelje

Ovaj portal izradilo je Ministarstvo pravde uz podršku USAID-ovog projekta JRGA.

Portal registra neplaćenih kazni je postavljen na adresi: https://rnk.sipres.sud.rs

Ovaj portal prilagođava se i daje mogućnost pristupa i preko mobilnih uređaja (telefona, tableta). Baner ka portalu registra nalazi se i na internet prezentaciji Portala sudova.

Registar novčanih kazni je centralizovana elektronska baza u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravnosnažnom i izvršnom odlukom prekršajnog suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga.

Svi prekršajni sudovi su umreženi, a sistem je povezan i sa ostalim organima – Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, navedeno je u saopštenju. U skladu sa Zakonom o prekršajima ukoliko kažnjeno lice delimično ili potpuno plati dugovani iznos, ili se izrečena novčana kazna potpuno ili delimično zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, nadležan sud je obavezan da odmah izvrši brisanje podataka odnosno upiše odgovarajuću promenu u registru.

Zakon o prekršajima nalaže da ukoliko neko lice ima neplaćene kazne za određene prekršaje, neće biti u mogućnosti da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su na primer vozačka ili saobraćajna dozvola. Registar neplaćenih kazni omogućava lakši i transparentiniji pristup informacijama građanima i pravnim licima prilikom provere da li imaju neka nenamirena dugovanja po osnovu učinjenih prekršaja.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply