NASLOVNA / VESTI / General Motors postigao rekordni profit od 9.7 milijardi USD

General Motors postigao rekordni profit od 9.7 milijardi USD

Visoka zarada u Severnoj Americi i Kini, kao i zaokret sreće u Evropi obezbedili su Dženeral Motorsu rekordnu neto dobit od 9,7 milijardi dolara prošle godine. Prošlogodišnji profit je više nego dvostruko veći od zarade GM-a iz 2014. godine, a rekordnom iznosu je doprinela knjigovodstvena dobit od 3,9 milijardi dolara, uknjižena u četvrtom tromesečju zahvaljujući dobrim izgledima prodaje u Evropi, prenosi agencija AP. Kompanija očekuje da će ove godine čak nadmašiti rezultat iz 2015.

General Motors postigao rekordni profit od 9.7 milijardi USD

Ne računajući jednokratne stavke, GM je zaradio 5,02 dolara po akciji u prošloj godini, potukavši predviđanja “vukova” sa Volstrita koji su očekivali 4,82 dolara po akciji, navodi AP. Profit je podstakla snažna prodaja SUV automobila i kamiona uglavnom u Severnoj Americi.

Prihodi za celu godinu su smanjeni za nešto preko 2,0 odsto, na 152,4 milijarde dolara, ali su i dalje bolji od prognoza analitičara koji su predviđali da će oni biti 144,9 milijardi. Dobit je toliko dobra da će najveći deo od 49.000 radnika GM-a, koji su plaćeni po satu, 26. februara dobiti ček po osnovu podele profita sa iznosom od po 11.000 dolara.

General Motors postigao rekordni profit od 9.7 milijardi USD

GM je u četvrtom kvartalu ostvario neto profit od 6,3 milijardi dolara, a ako se isključe jednokratne stavke, kompanija je zaradila 1,39 dolara po deonici, što je iznad prognoze od 1,20 dolara. Prihodi u posmatranom tromesečju su bili na nivou od 39,6 milijardi dolara, neznatno ispod procena sa Volstrita.

Akcije kompanije su skočile 38 centi, ili 1,3 odsto, na 30,03 dolara u trgovanju sat i po pre otvaranja berze, navodi agencija AP.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply