17/07/2024 11:55:41 AM
NASLOVNA / VESTI / Forsirano uvođenje električnih automobila može biti katastrofalno po planetu

Forsirano uvođenje električnih automobila može biti katastrofalno po planetu

Sergio-Marchionne-katastrofalno-1

Konačno je neko javno izgovorio da su električna vozila katastofa po planetu. I to ne makar ko, nego prvi čovek FCA Sergio Marchionne

Prvi čovek FCA Sergio Marchionne izjvio je da forsirano uvođenje električnih automobila može biti katastrofalno po planetu zemlju, time što će se samo povećati emisija CO2 i pogoršati globalno zagrevanje.

U svom govoru na Trento univerzitetu prilikom primanja počasnog zvanja inženjera, Marchionne je rekao da se dve trećine električne enrergije na svetu proizvodi iz fosilnih goriva kao što su ugalj i mazut, što znači da je realna emisija CO2 električnih vozila u najboljem slučaju jednaka ako ne i veća od od današnjih benzinskih automobila. Planetarno uvođenje električnih automobila a bez da je prvo nađeno rešenje za čistu proizvodnju električne energije, po Marchionnea može biti katastrofalno po planetu.

Inače je poznato da je Marchione veliki protivnik elektrifikacije automobila, što se potvrđuje i u bilansu Fijata. Naime na svakom proizvedenom električnom Fijatu 500 koje se prodaju u Americi, Fijat gubi oko 20.000 dolara.

Konačno je neko ovo i izgovorio, a pri tom se držao isključivo električne energije. Nije se ni dotakao proizvodnje baterija, njihove reciklaže, pa čak i proizvodnje elektro motora, koja nije čista kao što se čini, a svaki elektro motor u sebi sadrži veliku količinu bakra, ferira i drugih vrednih metala, čija proizvodnja takođe iziskuje mnogo energije, čak i više od aluminijuma ili livenog gvožđa od kojih su većinom izrađeni današnji motori.

Izvor: Dmotion.rs

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply