NASLOVNA / VESTI / Fiat Tipo stiže u Kragujevac

Fiat Tipo stiže u Kragujevac

Fiat je za novinare iz Evrope organizovao svetsku promociju novog Tipo modela u Torinu. Zbog najnovijih događaja u Turskoj, gde se ovaj model proizvodi za čitav svet, postoji velika šansa da se novi Tipo, odnosno Aegea na pojavi na proizvodnim linijama u Kragujevcu. Kada je planiran i kada je zamišljen Fiat Tipo kao novi model za tržišta sa kupcima plićeg džepa, nije ni bilo spekulacija da će se on proizvoditi dalje od Turske. Međutim, od tada posle obaranja ruskog aviona i pretvaranja Turske u neprijatelja broj jedan Ruske Federacije, strani proizvođači kao “Fijat” razmišljaju o alternativi za proizvodnju.

Fiat Tipo zvanično predstavljen

To se logično nameće pošto je Tipo na platformi našeg Fiata 500L. To otvara vrata da se Tipo montira u Kragujevcu za šta Italijani veoma uzdržano već sada kažu da je sve moguće. Tipo je automobil koji će zahtevati masovnu proizvodnju, jer mu je cena od 12.500 EUR-a garantuje uspeh na mnogim tržištima. “Za 12.500 evra dobijate automobil solidno opremljen, ima pored motora od 1.600 kubika dizel aluminijumske felne, siti volan, radio sa blututom, kameru za vožnju u nazad, praćenje bele linije i još mnogo toga. Jednostavno to je dobro opremljen sedan”, kaže Antonela Brunoat iz Fiata.

Fiat Tipo zvanično predstavljen

Fabrika Fiata ima dovoljan kapacitet da prihvati novi model. Ovogodišnji izvoz fabrike iz Kragujevca do oktobra je milijardu evra, što je pet puta više nego izvoz Železare Smederevo. FCA jedna od 10 najboljih fabrika u Evropi po oceni udruženja proizvođača i spremna je bez prepravki prihvati nove modele. Alberto Dilio iz Dizajn centra Fiata kaže da je Tipo zasnovan na istoj platformi kao i 500L. U Ministarstvu privrede ozbiljno razmišljaju od budućnosti fabrike u Kragujevcu. Ugovor sa italijanskom kompanijom ističe 2018. godine.

Fiat Tipo zvanično predstavljen

Novih modela će biti, kažu čelnici Fiata, a na nama je da se dobro organizujemo i na vreme obezbedimo svoje učešće u proizvodnji i zaposlimo fabriku i dobavljače. Na ruku nam ide neutralnost u političkim sukobima, tako da možemo iskoristimo svoju poziciju i dobijemo nove poslove, kažu u toj kompaniji.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply